Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kändes som en kupp"

Annons

Ledamoten i landstingsstyrelsen Birgitta Sacrédeus (kd) är försiktigt positiv till Peter Johanssons konst, men starkt kritisk till hur pristagaren utses.

Den som har gått runt i närheten av Sammilsdal i Leksand en midsommarafton vet i vilken omfattning svenskarna dricker sig berusade. Det är en sida av Sverige som finns, framhåller Sacrédeus.

- Han vill väcka debatt om det här. Jag tycker att Peter Johansson bidrar till samhällsdebatten, även om konst för mig gärna får innehålla både det sköna och det fula.

Däremot vill Sacrédeus i framtiden förändra tillvägagångssättet som används när pristagaren utses.

- Det vanliga är att vi får ärendena skriftligt innan, så att vi kan prata om dem i partigrupperna. Men i det här fallet meddelar bara Staffan Nilsson ett namn. Ska man ha en sådan ordning måste det finnas förtroende och tillit.

- När ordföranden efteråt nästan skrattade och underströk flera gånger att alla varit eniga om Johansson fick man känslan av att vi utsatts för en kupp. Ska landstingsstyrelsen vara ansvarig för beslutet måste vi komma in i processen, annars kanske kommittén ska göra det på delegation och själv bära ansvaret.

- Jag skulle gärna se en ordning där landstingsstyrelsen presenterades olika namn som vi fick diskutera. Då kunde det bli en levande kulturdebatt. Det är det inte nu, säger Birgitta Sacrédeus.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons