Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här håller inte, Alfvén

Annons

En människa i djup nöd är huvudperson i Inger Alfvéns roman Någon kom i båten. För stulna pengar har han köpt en charterresa till tropikerna. Skuldkänslor är det resegods som tynger honom mest. En handling mot hans vän och arbetskamrat Miro i det nära förgångna har fråntagit honom rätten att kalla sig människa. Så ser han själv på det.

Vad denna våldsamma handling bestod i låter Inger Alfvén läsaren bara ana, liksom man får gissa sig till det mesta i denna undanglidande berättelse. Istället koncentrerar hon skeendena från den kväll i ett slumpräglat hamnområde då mannens inre demoner får honom att fly hotellrummet och i en känsla av att vara förföljd kasta sig i vattnet och simmande ta sig till en segelbåt, som han äntrar.

Han lyckas manövrera båten ut på fritt vatten och upptäcker där att han har sällskap ombord.

Så småningom anar mannen att det är Gud han har i båten och han börjar hoppas på att undfå nåden, som ska lösa honom från hans skuld och göra hemfärd möjlig.

I dröm- och tankesekvenser förs sagan om den sjunkna staden Atlantis, om den ständigt färdandes Flygande holländaren, om Stockholms drypande blodbad

Trots detta fascinerande stoff har Inger Alfvén, enligt mitt sätt att se, inget handlag med sin berättelse. Den blir en ändlös malande ström av ord.

Jag tycker att hon tagit sig vatten över huvudet även om texten låter desperationen skymta. Ämnet hon valt känns helt enkelt för stort för henne.

Inte ens efter det man tror sig ha kommit fram till bokens avgörande vändpunkt, händer något. Den inträffar när mannen plötsligt tillåts hjälpa gubben och en glädje arbetar sig upp i honom. Ganska snart låter emellertid Alfvén allting återgå till sitt tidigare mönster och trots ständiga lägesskiftningar som till exempel landstigning på ö, obebodd som Robinsons, och våldshandlingar från både man och gubbe, känner jag som läsare ingen kick, bara leda.

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons