Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är skönt att rå sig själv"

/

Tre år efter flytten till Äppelbo har Sofia Rågenklint börjat säga ja till tv-jobben igen. I vår debuterar hon som programledare i SVT:s Djursjukhuset och I kväll leder hon TV3:s julfirande från Skeppsholmskyrkan. Vi träffade en nybliven singel som är mer än nöjd med tillvaron.
– Det är så skönt att bara få rå sig själv och mina underbara unga.

Annons

Två förmiddagar i veckan kan du höra Sofia Rågenklint i Radio Dalarna och i vår debuterar hon i SVT:s Djursjukhuset. Och som om det inte vore nog med masen Kalle Moraeus i julrutan så leder Sofia Rågenklint i kväll Tv3:s julfirande med Jill Johnsson, Thomas Di Leva och Chris Medina. Vi blev bjudna på kaffe och pepparkakor hemma i släktgården i Äppelbo.

– När jag flyttade tillbaka till Dalarna var jag lite trött på tv-grejen och visste inte vad jag skulle göra. Nu har jag börjat nappa på erbjudandena igen och känner väl att jag fått lusten tillbaka. Jag har fått roliga erbjudanden jag verkligen vill göra också.

Ja, julvärd för Tv3:s firande är ett ganska stort uppdrag?

– Ja, jag har förstått att det är det. Jag har jobbat för Tv8 i samma koncern med Skärgårdsdröm och det var väl så de fick upp ögonen för mig. Vi spelade in programmet redan förra veckan och det är ett gäng fantastiska artister som är med i Skeppsholms kyrka. Biljettintäkterna går till organisationen Playing for change, som söker entreprenörer som kan hjälpa barn i olika situationer till ett bättre liv.

Det här med att leda tv-gala är nytt för dig, har du fått blodad tand?

– Ja, det var otroligt roligt. Det är speciellt även om det inte är direktsänt. Mellan tagningarna så ska man ha den här kontakten och underhålla publiken.

Du har ju tidigare gjort Djurhjälpen och Djurvänner och i vår leder du Djursjukhuset, vad är det med dig och djur?

– Det är ett intresse som har följt mig genom hela livet. Jag bodde i stallet när jag var liten. Vi hade tjurar och travhästar bland annat. Nu har jag en Dvärgschnauzer. Men det roliga med programmet är att komma nära djur och djurägare. Hos veterinären kan det handla om liv och död. Och jag har fått följa med bakom kulisserna. Jag har kommit nära myskoxar och burit på en röd panda på Kålmården. Jag har till och med fått ge sprutor.

För någon månad sedan slog medierna upp stort att Sofia Rågenklint och sambon Patrik Isaksson gått skilda vägar och att han har träffat en ny. Nu bor hon själv på gården i Äppelbo och har barnen hos sig större delen av tiden. Jag undrar vad som hände.

– Vi var färdiga med varandra. Vi har båda gått vidare och är lyckliga på varsitt håll. Vi har landat i det både jag och barnen, det var ju fyra fem månader sedan. Det är så skönt att bara få rå sig själv och mina underbara unga. Men alla som har gått igenom en separation vet att det är tufft och att barnen kommer i kläm. De vill så klart att mamma och pappa ska vara tillsammans. Men vi har en bra relation nu, jag och Patrik. Det måste vi ha, det är ju en livslång relation när man har barn.

– Att han har valt att gå vidare med en ny är hans val. För mig finns det inte på kartan just nu.

Stannar du i Äppelbo?

– Jag är otroligt hemmakär och barnen också. Men man vet ju aldrig framåt. Jag har valt att hålla det öppet. Jag gör ju tv-jobb och måste vara borta periodvis men det har funkat jättebra hittills. Jag har så fin hjälp här uppe av mamma och mormor och så är vi flera mammor i byn som hjälper varandra om det behövs.

Hur firar du jul i år?

– Jag firar hemma tillsammans med 20 personer och förhoppningsvis blir det julotta på juldagsmorgonen. Om det finns snö så åker vi alltid häst och släde. De gör så fint och ställer upp marschaller efter hela vägen till kyrkan.

Finns det något du inte kan vara utan i jul?

– Min familj och barnen. Jag är otroligt familjekär och det är alltid samma gäng på julafton. Sedan är det sorgligt också med familjemedlemmar som har gått bort. Men vi har alltid samma traditioner med bruna bönor och fläsk, som är en västgötsk tradition, klockan ett och Kalle anka klockan tre.

Mer läsning

Annons