Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är fan ingen lek att göra bra buskis"

Annons

I måndags kväll var jag och några kompisar ute och käkade. Vid bordet bredvid satt två djupt koncentrerade män i 35-årsåldern och hummade. Låt efter låt nynnade de med allvarsamma blickar fästa vid varandra. Sommartider, hej, hej var den enda låt vi lyckade utröna i deras stillsamma, allvarsamma potpurri.

När de skulle gå frågade de efter vägen till Folkets hus och då förstod vi aningen lättade vad det handlade om. Revyrepetition naturligtvis. I morgon är det nämligen dags för invigningen av Revy-SM i Falun så bered er på fler offentliga repetitioner.

Kan man verkligen tävla i revy?

- Nej. Alla revyer är världens bästa revy i sin hemort. Det är ungefär samma som med schlagerfestivalen, det handlar om subjektiva bedömningar, säger Roger Persson från styrelsen LIS (Lokalrevyer i Sverige).

- Vissa tycker en samstämd sång om våldet i samhället är bra medan andra gillar sånger man garvar åt. Det handlar om att en massa dårar träffas en gång om året och har kul. Det viktigaste är ändå gemenskapen, fortsätter Roger Persson.

LIS-förbundet har funnits i 24 år. Stig Jonsfalk är ordförande i styrelsen som består av sju personer.

Blir en revy bättre ju mer lokal den är?

- Alla revyer är lokala från början. Revy betyder ju återblick och allt behöver naturligtvis inte vara lokalt, men det är klart att dialekten har stor betydelse, säger Stig Jonsfalk

Var i landet spelas det flest revyer?

- Strängnäs är för tillfället den revytätaste orten i Sverige. Men Dalarna ligger bra till. Jag tror att det finns minst 15 etablerade revyer här, säger Stig Jonsfalk.

Håkon Dahllöf från Falurevyn är Revy-SM-general. Han är övertygad om att en revy faktiskt kan påverka samhället.

Hur kan en revy påverka?

- Det handlar om en muntrationstradition. Redan de gamla grekerna gjorde ju teater för att både förskräcka och roa.

- Många gånger är det mer effektivt att förlöjliga någon med humor än att till exempel skriva en insändare till en tidning. Det finns en gammal bok som heter Ockupationshumor, det är bra samhällskritik. Bigotteriet ska man ge sig på.

Vad är skillnaden mellan buskis och revy?

- Det är fan ingen lek att göra buskis. Båda handlar om humor och satir. Vissa "finare" skådisar ser gärna ner på revyskådisar trots att många började sin karriär med just revy. Det är en konstart och det finns många skickliga buskisskådisar. Det handlar främst om att våga gå in på scen och bjuda på sig själv.

500 revyfantaster från hela landet kommer att stationera sig i Falun under veckan, varav 18 revygrupper.

I går anlände bland annat Halmstadsrevyn, Katrineholmsrevyn, Motalarevyn, Östersundsrevyn, Cabary Karlstad, Eskilstunarevyn, Västerviksrevyn och Västeråsrevyn.

En timme, varken mer eller mindre har varje grupp på sig att repetera sitt nummer inför den stora hopslagna revyföreställningen som har premiär i morgon.

22 revynummer tävlar i fem kategorier och har pusslats ihop till en två och en halv timmar lång revy.

Mats Sandelius är regissör och arbetar för fjärde gången med Revy-SM.

- Jag tror att man kan förändra världen med revy. Det kanske låter naivt, men jag vill tro det. Vissa tror att revy bara handlar om lustigheter, men den har till uppgift att både roa, oroa, vara satirisk och estetiskt vacker. Som ett smörgåsbord med lite av varje, säger Mats Sandelius.

Showen kommer att visas för publik tre gånger. Torsdagens och fredagens föreställningar bedöms av en jury. På lördag blir det galaföreställning och prisutdelning.

Under Revy-SM-dagarna hålls revyfolkets årsmöte Revyrixdan.

De fem tävlingsklasserna är: bästa sång, dans och rytm, bästa sketch, bästa lokala nummer och bästa monolog.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons