Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designens dadaister

Annons

Han ändrade på namnet, och gick därmed miste om en av de riktigt viktiga poängerna med denna grupp. El Ultimo Grito tror nämligen att produkter har olika betydelser för olika användare, och det är först i och med namnet som något slags sammanhang kan skapas.

På spanska betyder El Ultimo Grito "det sista skriket". Gruppen består av de tre formgivarna Rosario Hurtado, Roberto Feo och Francisco Santos. Men ända sedan starten 1997 är detta faktiskt en londonbaserad designtrio, som rönt stor uppmärksamhet i Storbritannien och Italien.

El Ultimo Grito fungerar för designvärlden lite grand som dadaismen gjorde för bildkonsten; de är en utmaning mot den etablerade smaken. De är underhållande på gränsen till fräcka och drar sig inte för att möjliggöra det som nästan är omöjligt. Som när de på uppdrag av italienska kaffeproducenten Lavazza designade ett portabelt kafé, som i hopfällt format inte tog större plats än en kvadratmeter.

De trycker gärna in några extra funktioner i sin design. Soffbordet Mind the gap har till exempel en liten väska inmonterad i mitten av bordsskivan, och toahållaren Brainstorming? är ett kombinerat tidningsställ. Brainstorming? är väl inte världens ögonfröjd - men å andra sidan, vem har sagt att design måste vara det?

PATRIC MOREAU

Mer läsning

Annons