Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Depp leker pirat på skattjakt igen

Annons

År 2003 hamnade piratfilmen i ropet igen tack vare regissören Gore Verbinskis Pirates of the Caribbean - Svarta pärlans förbannelse. Upplägget kändes klassiskt: äventyr i matinéstil, komplett med fäktningsscener och skattjakt. Nu är han tillbaka med andra delen, Död mans kista, i vad som verkar bli en trilogi (film nummer tre kommer nästa sommar). Precis som i första filmen ligger fokus på kärleksparet Elizabeth Swann (Keira Knightley) och Will Turner (Orlando Bloom) och den knasige kaptenen Jack Sparrow (Johnny Depp).

Sparrow är denna gång ute på djupt vatten. För att undvika evig förbannelse måste han komma på ett sätt att återbetala den skuld han har till Davy Jones, kapten på skeppet Den Flygande Holländaren och husse till ett otäckt jättehavsmonster. Det blir en äventyrlig jakt som går via kannibal-stammar och voodooträsk och som innehåller en hel del fartfyllda scener och värjviftande.

Disneyaction, skulle man kunna kalla det, eftersom det oftast känns snällt och sagofyllt. Lek- ledaren är såklart Johnny Depp. Han är de excentriska figurernas kung som återigen bevisar varför just dessa roller passar honom så bra. Vältajmad och utflippad på samma gång är det han som står för den komiska biten i filmen.

Han har tidigare sagt att stilen är kopierad av kompisen och Rolling Stones-gitarristen Keith Richards och troligen är det då inte bara kajalpennan han lånat för att skapa den flumgalna kaptenen som ofta hamnar i knipa. Dessutom är det tillökning i persongalleriet. Förutom blötdjurs-skurken Davy Jones har det tillkommit ytterligare en figur i piratsagan - Will Turners pappa Bill (Stellan Skarsgård), som varit under vatten så länge att musslor börjat växa på honom.

Båda dessa figurer har intressanta öden som förhoppningsvis utvecklas mer i nästa film. I Död mans kista får det dock inte plats och cliffhangerslutet kommer lite som en kalldusch för den som inte vill vänta ett helt år på fortsättningen.

ANNELIE HELLSTEN

Mer läsning

Annons