Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den som har katt är icke fri

Annons

Det är uppenbart att Suzanne Brøgger genom sina katter fått tillgång till detta "andra". Det kan handla om sidor hos henne själv eller varför livsvalen har sett ut som de har gjort. Även när Suzanne Brøgger ger sig i kast med en kattbok som hennes senaste Linda Evangelista Olsen, är det den egna erfarenheten/katten som blir den vardag utifrån vilken hon betraktar världen.

Det är en varm och humoristisk bok, skriven i samma fräckt ironiska ton man minns från hennes tidiga böcker. Hennes skarpa blick för livets paradoxer har alltid varit god. I den nya boken avslöjar hon sitt ödes ironi: att hon som hela livet skrivit om friheten har varit bunden av "Kattväsendet AB", i både bokstavlig och överförd bemärkelse. Katten fick henne att överge staden (kultur) till förmån för den farliga landsbygden (natur). När världen bortom lockade band kattens existens henne vid hemmet och skrivmaskinen. Om inte annat tycks det som om den animaliska sidan av livet har varit en trygghet när hon skrivit med det egna jaget som insats. Ett projekt som handlat om att satsa allt för att vinna allt eller som hon själv formulerar det:

"Jag skrev aldrig för att ha mitt på det torra, jag skrev alltid för att riskera något och våga mig ut på osäker mark. Jag undersökte alla de grundvalar för livet som finns - förhållandet till människorna sattes på prov - och jag fann att fundamentet var bottenlöst. Därför kom jag aldrig att lida av skrivblockering eller skrivkramp."

Vid sidan av stycken om "katt-astrofer" och "miss-lyckanden" av mer anekdotisk karaktär ger sig Brøggers mer filosofiska sida tillkänna i skildringen av sitt liv som kattmänniska. Katten kommer och går när den behagar, jagar och dödar, rymmer, får ungar och har sitt egnet sätt att hantera moderskapet. Att dela liv och följa kattens vandel blir ett sätt att undersöka det som varit hennes egna förhållningssätt till livets stora frågor. Det är inte nio kattliv som vecklar ut sig på sidorna utan nio teman: Erotiken, fruktbarheten, moderskapet och döden är några av dem. Titelkatten Linda Evangelista Olsen kommer sent in i såväl Brøggers liv som i berättelsen. Linda blir en läromästare i vad en kvinna egentligen är men också en påminnelse om att pälsen kan bedra. I själva verket kan man inte känna någon eller något. Jag antar att detsamma gäller Brøgger.

HENRIETTE ZORN

Mer läsning

Annons