Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den smäktande Harcourt är bäst

Annons

Ed Harcourt, Stationsgatan,

fredag, 19.15.

Den belevade engelsmannen Harcourt spelade på festivalens näst största scen med kvällssolen i ögonen, iförd ett par snajdiga solbrillor som skulle ha kunnat väcka Elvis habegär. Inledningsvis så kändes spelningen ganska loj, men ganska snart så lossnade allt och det artade sig till en superb spelning.

I sättningen fanns violin, ståbas och blås, samt naturligtvis multiinstrumentalisten Ed själv som spelade piano, gitarr och percussion.

Inte bara hade han snygga glajer, han har en guldgruva till låtkatalog att ösa ur. Låtar som Shadowboxing, She Fell into my Arms och Born in the 70Õs förgyller vilken kväll som helst.

Beneath the Heart of Darkness stegras till en öronbedövande kakafoni innan den åter sjunker ner i en stilla avslutning. Den fångar Harcourts olika sidor i en och samma låt på ett ypperligt sätt. För musiken pendlar mellan Tom Waitsslammer i IÕve Become Misguided till lugna, hjärteknipande låtar som The Last Cigarette.

Det är i de senare som Ed Harcourt kommer till sin rätt som låtskrivare, även om de röjiga låtarna också är kul. De smäktande balladerna är hans rätta territorium och han kryssar lätt mellan smetighetens fallgropar.

Variationen till trots så har han något eget som går igenom i samtliga låtar och som löper som en röd tråd.

Publikresponsen visade att han har en hel del fans på plats och han plockar, efter lite dividerande upp tio personer på scenen som får dansa och sjunga med i Revolution in the Heart. Många var kallade. En skog av händer sträcktes upp när han frågade efter frivilliga.

Publikfrieri i den högre skolan, naturligtvis, men det funkar utmärkt som stämningshöjare. Några fick dessutom stanna kvar i den sista låten, kanske tack vare sin Harcourtbanderoll.

Några extranummer blev det dock inte, av någon anledning och man gick därifrån med ett sug efter mer.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons