Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den sista sommaren

Annons

Vi kör nu en arbetsgrupp för att titta på vad som ska hända inför 2006, säger Himlaspelsstyrelsens avgående ordförande Gösta Söderkvist.

Det ligger varken missnöje eller trötthet bakom Söderkvists avhopp. Han ska helt enkelt flytta från Leksand, vilket gör det praktiskt omöjligt att hålla kvar Himlaspelets styrelseklubba.

Vem som tar över som styrelseordförande är inte klart. Det är inte ens säkert att Himlaspelet överlever sommaren 2005 över huvud taget.

På lördag träffas en arbetsgrupp under ledning av Lars Klusell och Martin Lindström för att hjärnstorma kring Himlaspelets framtid. Några av dem som ska spåna idéer är Rune Lindströms son Pelle "Gammeljerk" Lindström, hotelldirektören Salka Börjesson och radiomännen Mats Ingels och Johan Pellas.

En sak är säker. Den ljusblå scen som till himla bär sjunger på sista sommaren.

- Vår scen tar någon vecka att sätta upp och någon vecka att ta bort, så den är i vägen om Tomas Ledin och Per Gessle kommer och ska spela. De har egna scener med sig, konstaterar Gösta Söderkvist.

- I och för sig skulle vi kunna resa scenen någon annanstans, och för ett år sedan diskuterade vi alternativa platser. Men kan vi använda en ny scen som inte är så komplicerad att sätta upp kan vi också vara kvar i Gropen. Men kanske inte så länge som 14 dagar, det är väl facto man måste inse.

Himlaspelet har i princip spelats på samma sätt, utan några stora eller omvälvande förändringar, sedan 1941. På senare år har dock publikunderlaget tunnats ut väsentligt. Nu tvingas alltså Himlaspelet anpassa sig till ekonomiska realiteter, andra artistframträdanden och kommunala utvecklingsplaner för Sammilsdal. Ett riskabelt förändringsarbete.

- Det här är en rätt känslig sak. Många anser att det inte får förändras ett enda dugg, och andra tycker man borde göra om alltihop, säger Gösta Söderkvist.

Byte av spelplats, uppehåll vissa år, ny scen, försök till dramatisk förnyelse... Himlaspelets arbetsgrupp har några nötter att knäcka.

Det enda som kan sägas säkert är att spelet kommer att se annorlunda ut sommaren 2006. Om det över huvud taget sätts upp då.

- Det är viktigt att poängtera att vill man se spelet så som det spelats sedan urminnes tider, då bör man, nej, då måste man, se det i sommar, säger Gösta Söderkvist.

- Det kan bli lite historia, som kanske inte går i graven direkt, men i alla fall förändras.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons