Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Den coola svenskheten har spridit sig"

/

Annons

Kompis du är välkommen till USA nu, den coola svenskheten har spridit sig.

För några år sedan blev det stora uppslag i Svenska tidningar så fort ett svenskt band spelade inför tio personer på Viper room, Los Angeles. På den tiden (1990-talet), var ryktet om svenskarnas framgångar utomlands sorgligt överdrivet. Men nu är verkligheten ikapp rubrikerna. Alla vill ha en svensk.

Jens Lekman säljer ut Mercury Lounge i New York. Frida Hyvönen syns i alla de fräna tidningarna. På cafékedjan Starbucks (numera även viktig kanal/distributör för musik) hörs Göteborgs finaste El Perro Del mar strax efter Norah Jones.

Och sen är det alla gamla vanliga såklart, Hives, Soundtrack of our lives och Sahara Hotnights. De senare kommer att slå större här än någonsin tidigare med nya skivan, det vet jag efter som jag har fått lyssna på den i smyg och den är BÄST.

Förra veckan spelade jag på den stora musikmässan South By Southwest i Austin, Texas. En vecka, 1000 band. "There are swedes all over the place! Where do they all come from? This is an invasion!!!" utbrister amerikanerna. Hetast på hela mässan, av alla tusen banden, var dalmasarna/västerbottningarna Peter, Bjorn and John. (Okej, den absolut hetaste nyheten var väl i och för sig att filmskådisen Kirsten Dunst visade upp sin nya pojkvän Johnny Borell, sångare i engelska Razorlight. Men eftersom han har svenskt påbrå räknar vi även denna nyhet som lite svensk!).

På häftiga American Apparel-affären i West Village, New York, suckar butiksbiträdet över att ingen vill ha hans gamla amerikanar-rock. Tydligen ska man vara svensk för att räknas.

Det gäller inte bara musik. Några kvarter från American Apparel går jag in i en sådan där ur-hipp liten klädbutik som liksom bara finns i just det här lilla hörnet av världen. Jag bläddrar igenom racken. Filippa K och Rodebjer blandas upp med alla coola amerikanska klännningar. "You got a lot of swedish brands", säger jag. "Ja och jag har precis beställt in mer", säger föreståndarinnan stolt. "Hope och Whyred bland annat". Sedan berättar hon att hon vill åka till Svenska modeveckan i Augusti och får något drömmande i blicken.

Inte vet jag vad det är som har hänt. Men klart är att det har hänt mycket på bara ett och ett halvt år, sen när jag var här sist.

Som med alla starka trender och moderniteter är ju detta troligtvis ett övergående tillstånd. Låt det gå ett och ett halvt år till så är de säkert lika trötta på svenskar här som modegalningarna numera är på kombinationen svarta tajts och ballerinaskor.

Underbart är möjligtvis kort, men jag tänker i alla fall passa på att sträcka på ryggen lite extra. Njuta av att vara häftigast i klassen för en stund och fundera ut hur jag bäst utnyttjar situationen.

Pipettes - bäst på hela South By south west

Jo visst skulle man kunna avfärda The Pipettes som en fantasilös Girlgroup-pastich. Men det är innan man har sett dem live. Man blir så vansinnigt glad av koreografin, den ljuvliga stämsången, de apsnygga kläderna. Och framför allt gör de ordentliga låtar. Lyssna på www.myspace.com/thepipettes och glöm inte att se dem live vid första bästa tillfälle!

10 tecken på att du är en äkta Manhattan-bo.

• Du har pengar. Eller en rent-controlled lägenhet du ärvde av din mormor.

• Du har hund.

• Din hund har kläder på sig när det är kallt.

• Du hytter med näven åt bilar som kör där du har tänkt gå.

• Du går på gym och tränar "fluidity". Balett, Pilates och yoga i ett.

• Du ser ut som att du bara "slängde på dig något" i morse, men tittar man noga ser man att du var väldigt noga med vad du slängde på dig.

• Du är fotomodell eller advokat. Eller har en mamma som är fotomodell och en pappa som är advokat.

• Du äter bara organiskt odlad mat. Helst köper du äpplen från Wholefoods för 40 kronor kilot.

• Du blir vansinnig om en turist står i vägen för dig. (Du är inte för blyg för att sucka LJUDLIGT)

• Du jobbar som en galning, så att du har råd att bo kvar på Manhattan.

Mer läsning

Annons