Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokrati för småbarn

Annons

En demokratikabaré för nioåringar. Kan det fungera? Det tycker man i alla fall på Faluns barnteaterlördagar. I höst presenterar de föreställningen "Kattens öron" som diskuterar politik med småbarn.

Riksteatern i Dalarna bjuder på runt 200 barnteaterföreställningar varje år. Sammantaget för cirka 17 000 barn. Det handlar mest om skolföreställningar dagtid. Men i Avesta och Falun finns möjligheten för förskolebarn och föräldrar att se teater tillsammans på helgen. Och Faluns barnteaterlördagar har blivit omåttligt populära.

För första gången gästas lördagarna av renommerade Marionetteatern från Stockholm. Pjäsen heter "Sagan om den lilla farbrorn" och bygger på en bok av Barbro Lindgren om en ensam liten farbror som vill ha en vän.

Pjäsen har regisserats av Helena Alvarez som tog över som konstnärlig ledare efter grundaren Mikael Meschke. Men innan den lilla farbrorns äventyr bjuds det på en "demokratikabaré". Den vänder sig till något äldre barn, från nio år och uppåt. Teatergruppen Saftsalongerna kallar den "Kattens öron".

- De blandar musik, dans, sång och tal med politiska frågor, säger Lena Kjellander från Dalateatern.

Teater Spektaklet som har rötter i Ludvika och är flitiga gäster i Dalarna kommer till sist med dockteaterpjäsen "Hönan som skulle till Dovrefjäll". Pjäsen nominerades till priset för bästa pjäs av Sveriges teaterkritiker förra året.

Nytt för i år är även att arrangörerna försökt förtydliga sitt samarbete och därför presenteras föreställningarna av kommunen, Folkets hus, Dalateatern och Teaterföreningen i Dalarna gemensamt.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons