Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellefors nekades information

Annons

Dalhallas produktionsbolag, DPAB, nekade styrelseledamoten i Dalhallas Vänner, Margareta Dellefors, ekonomisk information vid ett styrelsemöte.

- Vi är i ett känsligt läge, eftersom hon stämt bolaget. DPAB är osäkert på hennes lojalitet, säger Dalhallas Vänners ordförande Lena Hjelm-Wallén.

Landstinget föreslås ge Dalhalla stöd för att rädda ekonomin efter förlusten på 3,5 miljoner kronor för 2004. Dalhalla hade sökt om 350 000 kronor, 100 000 kronor lägre än ansökan.

- Alla har ställt upp på Dalhalla. Landshövdingen och nu landstinget, Rättviks kommun, ja, många vill vara med, säger Hjelm-Wallén.

Tvisten mellan Dellefors och DPAB fortsätter. Inför ett styrelsemöte i september begärde DPAB en garanti från styrelsen i Dalhallas Vänner att vissa uppgifter om Dalhallas ställning inte skulle delges Dellefors.

- Vi betraktar inte Dellefors som en fiende till Dalhalla. Men det är en rättslig tvist, så vi var beredda att lyfta ut den delen av dagordningen som byggde på information från DPAB. Margareta lämnade mötet så vi andra kunde få informationen.

Hjelm-Wallén bad senare Dellefors skriva under en vädjan till medlemmarna i Dalhallas Vänner om att stödja Dalhalla ekonomiskt. Dellefors avböjde.

Den stora förlusten för Dalhalla 2004 berodde på att operafestivalen byggdes ut till att omfatta tre helger. Satsningen var delvis en följd av turbulensen runt Dellefors uppsägning hade lett till "en olycklig diskussion om Dalhallas inriktning", vilket ledde till att operans ställning behövde markeras.

Den konstnärlige ledaren Stefan Sköld har strukit satsningen på att Malmöuppsättningen av Aïda skulle komma tillbaka 2005.

Nästa operafestival omfattar åter två helger. Den första helgen ger Bolsjoj en konsert och sin Turandot. Den andra helgen ger Estniska nationaloperan Tosca och baletten Cassandra.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons