Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dellefors äventyrade Dalhallas verksamhet

Annons

Brevet skrevs redan innan stora delar av landets kulturelit krävde skälens offentliggörande.

Styrelsen för Dalhalla produktion AB, vilken formellt svarade för Dellefors anställning och uppsägning, vill inte att skälen blir offentliga, utan har ställt dem direkt till Dellefors.

Styrelsen ville "hålla personfrågor och detaljer kring sådana interna och inte föra diskussionen om sådana frågor i media." Den beklagar "att Du genom Ditt agerande tvingat oss att ändå komma in på sådana frågor när vi blivit kontaktade av media", skriver den till Dellefors.

Tidningen har läst om skälen till avskedandet, och kan nu berätta om orsakerna bland annat för de 31 signatärerna av uppropet som publicerades på kultur- och nöjessidorna igår.

I brevet står det att Dellefors "under flera års tid och vid upprepade tillfällen uppvisat djupgående samarbetsproblem med bolagets ledning och personal och också uppträtt illojalt mot bolaget och dess styrelse".

Problemen blev värre och värre hösten 2002. När innehållet för sommaren 2003 skulle planeras så "hade dessa samarbetsproblem blivit så omfattande att de allvarligt hotade planeringen av både operafestivalen och det övriga programmet".

I det läget kände Dalhalla produktion AB:s styrelse "stark oro för att verksamheten inom Dalhalla skulle komma till skada om inte samarbetsproblemen inte snabbt bringades till en lösning".

Styrelsen anger i brevet på vilka sätt Dellefors agerat:

3 Hon hade hösten 2002, vid det laget i flera år, "utåt på ett misskrediterande sätt talat om interna frågor".

3 Hon talade illa "såväl inom Dalhalla som med människor utanför organisationen" om vd:n Håkan Ivarson och krävde också hans avgång.

3 Allvarliga samtal om samarbetsproblemen ledde till att Dellefors bara under några månader avhöll sig från ett liknande agerande. Under perioden mars-maj återtog Dellefors den offentliga kritiken och kraven på Ivarsons avgång. Styrelsens ordförande kontaktades av flera styrelseledamöter i såväl produktionsbolaget som vänföreningen som berättade om långa och ingående samtal med Dellefors om Ivarson. Detta trots att Dellefors lovat diskutera vd-frågan bara med produktionsbolagets ordförande Leif Svensson.

3 Dellefors svarade inte Svensson på uppmaningen den 16 maj att avgå på jubileumskonserten. Flera telefonsamtal från Svensson och vänföreningens ordförande Lena Hjelm-Wallén inför årsmötet den 24 maj möttes av meddelandet att Dellefors inte ville tala med någon av dem.

3 Den 24 maj försökte Dellefors "med ett antal från Stockholm i buss tillresta medlemmar - varav flera under senaste veckan inskrivna i föreningen - på ett kuppartat sätt avsätta styrelsen och dess ordförande".

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons