Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deckarduon som gjorde succé

Annons

De har fått höra att de slagit någon form av svenskt rekord. Aldrig tidigare har framgångarna kommit så snabbt för svenska författare. När Odjuret släpptes i svenska bokhandlar nyligen var den redan hyllad i utländsk press. Boken är redan såld till Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Holland, Norge, Danmark och Finland. Ett av världens största förlag, Time Warner books, har köpt de engelskspråkiga rättigheterna. Och inte bara den första boken är såld, utan även deras nästa, trots att de utländska förlagen inte läst den än.

Men färdigskriven är den och handlingen för ytterligare två böcker finns på papper. Det är uppenbart att Anders Roslund och Börge Hellström menar allvar med författarkarriären.

- Målet är att vi ska kunna säga upp oss och syssla med det här på heltid, säger Anders Roslund.

Han jobbar som chef för Kulturnyheterna på SVT och har tidigare gjort dokumentärfilmen Lås in dom, om svensk kriminalvård. Han och författarkollegan Börge Hellström träffades under arbetet med den filmen.

Börge Hellström har en bakgrund med missbruk och kriminalitet men bröt sig ur den onda cirkeln och var en av grundarna av den brottsförebyggande organisationen Kriminellas revansch i samhället. Nu arbetar han med tvångsomhändertagna ungdomar.

Odjuret är en bitvis otäck och våldsam thriller om en pedofil som mördar barn och om pappan till ett av de mördade barnen som tar lagen i egna händer. Pappans handlingar drar i gång en kedja av händelser som kommer att påverka många människors liv. Den moraliska frågan boken rör sig kring är om pappan är kriminell eller en hjälte. Författarna vill att deras böcker ska innehålla den typen av dilemman för läsaren att ta ställning till.

- Vi har båda varit engagerade i kriminalvårdsdebatten, bland annat kring frågorna om hur man hittar en form för att minska antalet pedofiler. Att skriva den här boken är ett sätt att handskas med samma sak i en annan form. Det skulle inte kännas relevant att skriva om inte boken innehöll någon form av samhällsdilemma, säger Anders Roslund.

Det är ingen händelse att Odjuret handlar om en pedofil. Båda författarna utsattes som barn för sexuella övergrepp.

Börge Hellström berättar att han slutade med misshandeln och drogerna när han var 33 år gammal. Till dess såg han alla främmande män som potentiella våldtäktsmän.

- Jag var en grav homofobiker och misstolkade ständigt andra mäns signaler och hamnade därför ofta i slagsmål, säger han.

Revanschen är redan tagen, men författarsuccén är ytterligare ett bevis på att de har besegrat det förflutna. Men längst inne finns ilskan och behovet av hämnd fortfarande kvar.

- Det var omedvetet, när vi kommit till tredje och fjärde boken har vi upptäckt att alla berättelserna handlar om hämnd på något sätt. Jag kan känna att detta är en form av en hämnd, att lyckas som författare, säger Börge Hellström.

Leif GW Persson har klagat på den bristande kunskapen om den verklighet svenska deckarförfattare beskriver. Det är en kritik denna duo inte behöver ta till sig.

De beskriver sitt samarbete som att det finns en speciell kemi mellan dem. Böckerna skrivs av dem tillsammans, punkt slut. (PM)

TORBJÖRN IVARSSON

Mer läsning

Annons