Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debutanten som jagar efter svaren

Annons

Linda Örtenblad har tagit ledigt från biblioteksassistentjobbet för att prata om sin egen bok Den anatomiska teatern.

De första tankarna om boken växte fram på skrivarlinjen på Biskops-Arnös folkhögskola. Den anatomiska teatern består av tre olika berättelser med avsked, kropp, djur och vatten som återkommande teman. Den första handlar om Boee, den första apan som återvänt från rymden och Urd, ett konstgjort djur som huvudpersonen är rädd att förväxlas med.

Linda Örtenblad beskriver sin bok som en undersökning, där orden och språket är en del av den. Skrivandet har varit enda möjligheten att försöka få svar på ett antal frågor, som i vilken grad vi kan känna empati för andra och hur vi behandlar djur.

- Vi är själva djur även om vi inte vill känna oss vid det. Vi tar oss rättigheter som det är viktigt att ställa frågor kring.

- Jag ville inte ha svar på frågorna utan hoppas att texten resonerar kring de här frågorna. Det är upp till den som läser boken att bestämma vad som egentligen händer. Jag har inte velat ge läsaren en politisk agenda.

Linda Örtenblad har flera litterära förebilder. Hon nämner författare som Marguerite Duras och Antonio Antunes samt böcker som José Saramagos Blindheten. Annars är det hennes skrivande vänner som är hennes förebilder. Dem är boken tillägnad.

- Det betyder så mycket för att man ska kunna leva och skriva. De har alltid trott på texten i perioder då man själv inte har gjort det.

Hur kom titeln till?

- Jag hade lite trubbel att hitta en övergripande titel som skulle täcka in alla delar. Det var lättare att sätta deltitlarna. Men jag tycker att den passar väl eftersom de kretar kring kroppen och gestalternas förhållande till sina kroppar.

Hur vill du att läsaren ska läsa boken?

- När jag tar en bok är den min och min tolkning företräder allt annat. Så vill jag att man ska läsa min bok också, att man ska ha sin egen relation till texten. Jag gör inte anspråk på den längre. (PM)

ANNIKA GOLDHAMMER

Mer läsning

Annons