Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill tvinga folk att le

/
  • Stefan Engblom och Olle Cornéer är Dada Life. Det är inte första gången de spelar i Dalarna. Tidigare har de besökt Peace & Love-festivalen.

I kväll startar tre dagars elektronisk dansfest i Sälen. Fredagens huvudakt är Dada Life och de lovar att vända uppochned på Högfjällshotellet.
– De vet nog inte riktigt vet vad de har gett sig in på. Våra konserter brukar bli skitiga och trasiga – hoppas vår bokare har en deal om att arrangören står för notan för städningen, säger Stefan Engblom.

Annons

Stockholmsduon Dada Life är inte som din vanliga DJ som stirrar ner i båset och låter ljusshowen stå för den visuella underhållningen. Likt de dadaistiska konstnärerna i början av 1900-talet så bejakar de det absurda och oväntade och de vill mer eller mindre tvinga folk till ett leende.

– Självklart är namnet en glimt tillbaka till dem. När vi startade Dada Life så var all dansmusik så uptight, folk såg skitnödiga ut på promobilderna och verkade ha tråkigt när de spelade. Men det är ju kul musik man ska dansa och ha roligt, säger Stefan Engblom, ena halvan av duon.

När de spelar live vill de få publiken att glömma morgondagen och sluta tänka.

– Vi kör stenhårt på att leva Dada Life. Liveshowen är det enda sättet för oss att förmedla den känslan. När man ser oss spela så förstår man hela grejen på ett annat sätt. Vi och publiken matar varandra med energi. Vi lever så privat också, jag tror att det är en bra filosofi. Folk tenderar att tänka på för mycket och så mår de dåligt av det. Man ska sluta älta sådant som är jobbigt.

För någon månad sedan så gav de sig den på att slå rekordet i kuddkrig vid en konsert i Chicago. Och de lyckades.

– Vi spelade på en lyxig klubb i Las Vegas förut och då hade vi ett gigantiskt kuddkrig. Det var så roligt att se. folk sitter med sina spritbord för hundratusen och är skitballa. När vi slängde in ett kuddkrig så var det ingen som kunde låta bli att släppa loss. Sedan tog vi det ett steg längre med världsrekordet. Det största var med ungefär 3 000 kuddar och vi tänkte "det kan vi slå. Vi skeppade in 5 000 kuddar och tömde alla Ikea i USA på den sortens kuddar. Det hade flugit in en domare från Guinness och vi slog världsrekordet, det blev 3 900 personer.

Bananer och champagne är återkommande teman för Dada Life.

– Om man har varit på ett rave eller konserter så slutar det med att det droppar svett från taket. En banan är den perfekta födan, skyddad av skalet. Så det är mer av en praktisk anledning. Champagne, för den delen, det är bara roligt. Och i kombination är det ännu roligare, högt och lågt.

Ibland drar de in utomstående i bananvärlden. I samband med deras albumsläpp förra året så tvingades alla journalister som ville intervjua dem att bära banandräkter.

– Vi vill gärna avväpna alla. Har du på dig en banandräkt sätter du dig i ett "mode" som du inte är van vid. Det blir en avslappnad stämning.

Nästa år planerar de att släppa fler singlar och även expandera sitt koncept Dada Land Compound till Europa.

– Vi har kört i USA flera gånger med skitbra resultat. Det går ut på att vi tar en stor lokal och bygger om den. Det blir som en sluten värld med passkontroll och allt.

Annons