Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De spelar under hot

Annons

kulturval | del 4

I en serie på fyra avsnitt granskar vi om kulturen kan bli en valfråga.

i dag: Riksteatern

Teaterföreningen Dalarna, som är Riksteaterns lokalavdelning i Dalarna, ställer sig helt frågande till politikernas kritik.

- Riksteatern är en av våra nationalscener. En scen som ser till att vi får teater i hela landet, säger Jochum Landin, teaterkonsulent i Falun.

- Dalateatern når bara en liten del av länet. Riksteatern gör att det finns fler aktörer på banan och är skillnaden mellan att spela 30 föreställningar av en uppsättning eller 40-50 stycken. Den skapar samarbeten mellan regionteatrar.

Moderaternas kritik om att decentralisera teaterverksamheten har hörts tidigare. Men nu kommer oväntat stöd från folkpartiet. I folkpartiets valprogram kan man läsa att partiet vill dra ned på Riksteatern och Rikskonserter och i stället utöka statens pott till regions- och stadsteatrarna.

Lars Wennås, fp, oppositionsråd för landstinget Dalarna, bekräftar att moderaterna skulle ha stöd för sitt krav i en borgerlig regering.

- Det finns en samsyn mellan oss på riksplanet, men det låter så drastiskt att säga att man ska "lägga ner". Vi vill hellre använda uttrycket att man ska "föra över resurser från Riksteatern till de regionala teatrarna". Sen kan Riksteatern i stället ägna sig åt att samordna teatrarnas turnéer.

Är det alltså Riks Drama som ni vill lägga ner?

- Det där kan jag inte. Det kan jag inte svara på, säger Lars Wennås.

Men att samordna turnéer är precis vad Riksteatern ägnar sig allra mest åt, svarar teaterkonsulenten Matilda Landin.

- Det är ett vanligt missförstånd att Riksteatern är ett hus i Hallunda där vi låter några göra teater som vi sen köper in.

Jochum Landin menar att den lilla ensemble som faktiskt finns är försvarbar konstnärligt.

- Vi har en mycket liten egen ensemble. Det är Riks Drama med Lars Norén som konstnärlig ledare. En av de stora svenska dramatikerna genom tiderna! Förut spelades han bara på Dramaten. Nu spelas hans pjäser i hela landet.

Riksdagsmannen Rolf Gunnarsson är en av de moderata politiker som varit mest kritisk till Riksteaterns verksamhet. Men att lägga ner teatern och via statliga bidrag förmedla pengarna till regionteatrarna är en besparingsåtgärd, mer än en kulturpolitisk reform, menar han.

- Det är smärtsamt att spara. Men vi har inte råd med allt. Jag skulle gärna ha allting, men pengarna räcker inte. Så ser verkligheten ut.

Men blir inte glesbygden lidande? Regionteatrarna kan ju knappast turnéra med ett så varierat utbud som Riksteatern arrangerar.

- Det har diskuterats inom partiet. Nu ska ju inte politiker lägga sig i hur man spelar teater, men tanken med länsteatern är ju att den ska täcka länet. Vissa bitar drabbas ju alltid.

Cullbergbaletten och Tyst teater som spelar teater för döva vill han och moderaterna dock ha kvar.

Lars Wennås och folkpartiet vill förutom Cullbergbaletten och Tyst teater även behålla barn- och ungdomsteateravdelningen Unga Riks. Vad gäller att få ut teater i glesbygden måste det finnas andra lösningar, menar han.

- De stora nationalscenerna bör ha resurser att turnéra.

Folkpartiets förslag innebär att riksteaterns anslag ska minskas med 27 miljoner kronor år 2002. Även Rikskonserters plånbok ska krympas, menar han.

I slutändan kommer cirka 30 miljoner att återstå att fördela på landets regionteatrar.

På Riksteatern menar man att teaterns ekonomiska problem snarare ligger i att så lite pengar läggs i arrangörsleden. Teaterföreningen i Smedjebacken är ett exempel på en arrangörsförening som tvingats lägga ner efter att ha gjort förlust på bara en föreställning. Det finns sällan några marginaler på små orter.

- Bristen på kulturpolitiskt ansvar tvingar många föreningar att bara tänka på pengar i stället för på kvalitet, säger Mats Höjer, även han teaterkonsulent.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons