Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De intar "Farmen"

Annons

Lisbeth Albinson är 64 år och äldst bland deltagarna. Hon har bott i Stockholm sedan många år, men är född och uppvuxen i Mora.

- Jag har bott i Stockholm sedan länge, men jag är en dalkulla, säger Lisbeth och börjar gråta.

Hon berättar om barndomsminnen från Dalarna, om skolåren i Mora, Ljusnäs och Bornäs och tårarna rinner.

- Ja, jag är nog lite känslig. Jag kan inte ens gå i kyrkan eller på barnbarnens skolavslutning. Jag gråter alltid där.

Men då rättar hon på ryggen.

- Jag kan vara hård också! Speciellt om någon är orättvis. Jag tänker inte vara någon mamma för de övriga deltagarna. Det skulle faktiskt vara skoj att vinna. Jag är impulsiv också. Jag vet aldrig vad jag ska göra nästa minut.

Lisbeth pekar ut Daniel Norling , 22 år, från Vänersborg som sin hittills bästa vän på Farmen.

- Jag kanske är yngst här, men jag har varit med om mycket, säger Daniel allvarligt. Och jag bråkar inte om små saker. Jag har ett större perspektiv på livet. Och jag ska vinna.

Özcan Yildiz, 29 år, har syrianskt ursprung. Han kom till Farmen för att uppleva livet på en bondgård. Det är hans första besök i Dalarna.

- Många invandrare som har varit bönder i sina ursprungsländer bosätter sig i stora städer i Sverige. Jag känner ingen invandrare som är bonde i Sverige. Min mormor hade en bondgård i Turkiet. Det här blir en rolig upplevelse. Det skulle vara roligt att vinna också.

Som tonåring var Özcan en riktig värsting. Nu har han lugnat sig och arbetar som krögare i Stockholm. Men han medger att han skulle kunna ta till knytnävarna igen för att hävda sin rätt.

- Lars går mig verkligen på nerverna!. Han är lat som fan! Han jobbar bara när kameror är påslagna. Det måste ändras. Men jag tror inte jag skulle kunna slåss med honom, säger Özcan medan han kritisk granskar Lars Erik Nyman som just då kommer förbi.

I år är det tuffare förutsättningar för Farmens deltagare. Mindre mat och mer jobb. Hittills har det bara varit potatis på matbordet. På gården finns två hästar, en kanin, två katter och två getter. Sahra Mahamud, 26 år, är Farmens slaktexpert. Som femtonåring slaktade hon kameler i hemlandet Etiopien.

- Jag är van vid hårt arbete och hårt liv, säger Sahra. Just nu går det bra med bara potatis med om vi bestämmer oss för kött, skulle jag först slakta killingen. Men det får vänta.

Sahra säger att stämningen är fortfarande bra på Farmen.

- Alla gör sitt bästa, men alla har olika åsikter. Vi får samsas på något sätt.

Enligt reglerna är det storbondens uppgift att se till att deltagarna kommer överens och att arbetet flyter på.

Just i går anlände den nya storbonden, som hittills varit hemlig. Det blev Marie Forsberg, 28 år, från Karlstad.

- Min uppgift är att sammansvetsa dem. Det kommer att bli fruktansvärt svårt, säger Marie.

Matklockan ringer och Farmens deltagare går till matrummet. Det blir bara kokt potatis till middag igen.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons