Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bästa deckarna är skotska

Annons

Trots framgångarna med Garnethill-trilogin (första boken heter Döden i Garnethill) har Denise Mina lämnat Maureen OÕDonnell för en ny romanfigur. Kriminalromanen Blodsarv är den första i en helt ny serie om fem böcker.

Här får vi följa en annan ung kvinna, Paddy Meehan, genom hennes liv och karriär.

Det hela börjar på en tidningsredaktion i början av 1980-talet och slutar ungefär 20 år senare.

-Det är en intressant tid. Under lågkonjunkturen var det så illa ställt i Glasgow, otroligt många var arbetslösa och hela industrier kollapsade. I 50 år var vi så fattiga, och så plötsligt började det byggas lyxiga våningar överallt. Journalisterna har gått från självlärda, arga och alkoholiserade murvlar till akademiker som rör sig fritt mellan ämnesområden och medieformer. Tabloiderna drar sig inte längre för att ljuga.

Precis som Ian Rankin skriver Mina om de sämsta sidorna av sin hemstad.

-Vi har den högsta mordfrekvensen i hela västra Europa. Massor av unga män bär kniv. Alla känner någon som har suttit inne.

Förutom en vilja att skildra samtiden är ilskan hennes drivkraft.

Hon läste juridik för att hon ville förbättra världen, berättar hon, men insåg att det inte var vad man sysslade med där.

-Indignation är en del av min personlighet. Jag tror att vi är ett mycket argt folk. Har man inte pengar kan man inte tävla om vem som har finast bil. (TT Spektra)

ELIN VIKSTEN

Mer läsning

Annons