Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är värda ett konserthus

Annons

musik | klassiskt

Carmina Burana

av Carl Orff

Carminakören

dirigent: Jan Åke Hillerud

Karin Ingebäck, sopran

Kent Asp, tenor

Anders Larsson, baryton

Marcus Moszny och Eva-Sarah Ålkärr, piano

publik: cirka 100

Folkets park, Borlänge, 6/9

I Folkets Park försvinner självklart mycket av originalets klangspektra, ibland olyckligt uppblandade med trafik- eller tågbuller. Knapphetens kalla stjärna må beskyllas för att det enbart fanns två vanliga pianon till buds, inga flyglar.

I starka körpartier dränktes de och kören dränktes i sin tur av ett slagverk, som Jan Åke Hillerud inte alltid kunde tygla. Annars ledde han styrkorna mycket säkert genom de inte alls lätta körpartierna, dock med vissa friheter till exempel i Chume, chum-partiet.

Där föreskrivs bantad kör men Hillerud lät alla damer sjunga altstämmans parti. Genomgående fanns under kvällen en tendens att inte våga sjunga lyriskt, det vill säga svagt, kanske som en följd av den besvärande bristen på god akustik.

Den kritiken drabbar också kvällens för övrigt utsökte baryton, Anders Larsson, som i sitt första solo enligt Orff inte ska gå över ett intensivt pianissimo. Här blev det minst två nyanser starkare. Lär av hustrun, sopransolisten Karin Ingebäck, som i In trutina följde motsvarande skeende till punkt och pricka!

Anders hör hur som helst till kategorin blivande internationella storstjärnor och med stolthet kan Musikkonservatoriet se tillbaka på de år han vistades där och fick sin inriktning ändrad från instrumentalist till sångare.

På det hela taget var det en varm och trivsam kväll med mycken sångarglädje. Oannonserad debuterade körtenoren Kent Asp som rostad svan och vid klaviaturer och slagverk gjordes fullgoda insatser.

Marcus Moszny och nybildade föreningen Kraftwerk strävar på, med sikte att förmå Borlänges beslutsfattare och finansiärer att likt till exempel Vara kommun satsa på ett konserthus.

Målsättningen är självklar, Borlänge kommun har under alla sina drygt sextio år saknat ett sådant. Nu ska det fram. Oavsett tvivlande röster om detta är möjligt i en stad som just slutat kalla sig kulturstad, kan målsättningen bara applåderas.

Dalapolitiker, gör en resa till de städer som skaffat sig konserthus, fråga om man vill avstå från det eller om man ångrar sitt bygge!

CHRISTER EKLUND

Mer läsning

Annons