Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är snygga - än sen?

Annons

Förhandshajpen kring fenomenet Brangelina, större än fenomenet Bennifer (Ben Affleck- Jennifer Lopez), har varit omätbar. Och en anledning till att se Mr and mrs Smith - ärligt talat den enda anledningen - är att kolla om man kan se spår av hur det gick till när Angelina Jolie snodde superhunken Brad Pitt från Vänner-stjärnan Jennifer Aniston.

Visst, det här börjar låta som en skvallerspalt, men så länge förhandspubliciteten kring enskilda filmstjärnors kärleksliv är vida mer spännande än det faktiska resultatet - en halvkackig actionfilm med absurda romantiska komedi-ambitioner och saker som sprängs hela tiden, så går det inte att förbise fenomenet Brangelina.

Det börjar lugnt, rent av lite trist. Mr and mrs Smith går i familjerådgivining. Äktenskapet har gått i stå, de pratar inte med varandra och har inget att säga. De lever separata liv, i ett förortshelvete med vräkig kåk och nyrenoverat kök.

Men vad de inte vet om varandra är att de båda är kontraktsmördare, och när de skiljs åt på morgonen för att gå till det trista kontoret så innebär det att de går ut för att skjuta skallen av någon - för pengar. Vem uppdragsgivaren är, vem som ska dödas och varför finns ingen anledning att förklara - tesen är att det är sexigt och coolt att springa omkring med stora pistoler och skjuta på varandra.

Illusionen av trist förortsliv bryts så klart snart. Efter att det äkta parets vägar korsats under ett misslyckat uppdrag och de insett sanningen om sin äkta hälft får Mr and mrs Smith i uppdrag att döda varandra. Det är något de går in för med olika grader av entusiasm. I slutändan får de en gemensam fiende, men innan dess slåss de med knytnävar, knivar och stora bössor, och har lite ångande försoningssex. Det visas det givetvis mycket litet av, eftersom den tänkta tonårspubliken i USA inte tillåts se det. Desto mer människor som dör och byggnader som sprängs i luften blir det alltså.

Det är cyniskt att två megastjärnors glans antas överskugga alla andra komponenter som gör en bra film. Visst kan Jolie och Pitt agera - men kanske inte i den här filmen. Visst är de ofattbart snygga, och än mer så tillsammans - men räcker det i två alldeles för långa, röriga timmar? Nej, jag tycker inte det.

Och Brangelina-fenomenet? Ja, Brad och Angelina ser ut som om de gillar att kyssa varandra. Det brukar man väl göra som skådis. I alla fall om man får betalt för att spela passionerad. Och betalt har de fått - rejält. Annars hade de aldrig gjort den här filmen.

ANNA RUNNBERG GULLBERG

Mer läsning

Annons