Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DD tar avstånd från sin recensent

Annons

Boken Blommor i Galiléen (Alhambra) av Adam Shamir är ifrågasatt. I Frankrike har förläggaren dragit tillbaka boken efter att innehållet betecknats som hatpropaganda.

Författaren drar långtgående paralleller mellan Israel och Nazityskland och mellan Israel och Sovjetunionen. "Israel är en gulag" var rubriken på Dicanders text om boken i Dala-Demokraten och texten illustrerades med en bild där det satts likhetstecken mellan ett hakkors och en davidsstjärna.

Jörgen Dicanders text har nästan uteslutande referatkaraktär. Han vidarebefordrar Shamirs uppfattningar att det är en lögn att Israel är en demokrati, att hela världens massmedier "är säkrade för Israels sak" och att CNN styrs av judarna.

Texten berättar att Israel styrs enligt kastprinciper där ashkenasiska judar (betecknade Ashke-Nazi) strävar efter att "underkuva alla andra" och att de "ser sig själva som de utvalda bland de utvalda och de andra skall vara deras slavar och tjänare".

Dicander refererar hur "judarna betraktar araberna som 'gojjim', det vill säga som hundar. De eftersträvar att utplåna alla kristna kyrkor och moskéer i Palestina" samt vidarebefordrar den klassiska konspirationsteorin att USA styrs av en judisk lobby. "Att döda arabiska barn räknas inte", skriver Dicander.

Ingenstans i texten tar Dicander avstånd från de antisemitiska generaliseringarna och konspirationsteorierna. Boken recenseras knappast.

I den enda passus som inte refererar det som står i boken skriver Dicander att hans egna judiska släktingar bor i en fängelselik kibbutz och att "de ger mej samma bild av förhållandena som den Shamir pekar på i sin bok".

I ett första avståndstagande från Dicanders text skriver Greider och Degerman gemensamt att "vad bokens författare hävdar och vad recensenten hävdade framgick heller inte tydligt i artikeln".

Sverker Oredsson, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, begärde senare ett klargörande av Greider i dennes egenskap av chefredaktör (Greider är inte ansvarig utgivare).

Greider upprepar i sitt svar att det var ett misstag att publicera Dicander, att artikeln har antisemitiska drag och att den är förkastlig.

Greider försvarar naturligtvis sin rätt att kritisera Israels politik i folk- och människorättsliga termer och Greider slår fast att han betraktar Israel som en demokrati.

Oredsson är inte säker på att publiceringen var ett misstag. Han pekar på Bo Degermans recension av pjäsen Änglar i Amerika där kulturredaktören skrev att "Judarna är en inflytelserik grupp i USA tack vare sina pengar, intellekt och sitt ursprung".

- Det är en typisk generaliserande och schabloniserande fördom som Degerman skriver där. Byt ut "judarna" i den meningen mot "muslimerna" eller "kristna" så blir det tydligt, säger mediabevakaren John Gradowski på Svenska kommittén mot antisemitism.

Greider betecknar emellertid Degermans formulering som "ett sällsynt fall av slarv" och framhåller de otaliga gånger Degerman "skrivit hårt och fördömande om antisemitismen".

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons