Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datafork samlar musik

Annons

Jag har länge velat göra mer elektronisk musik, säger Jerker "DataFork" Andersson, som ursprungligen kommer från Falun.

En sökning på orden "Data fork" på någon av internets sökmotor resulterar i en stor mängd mer eller mindre förståeliga förklaringar till den del av en datafil som orden betyder.

Enligt Jerker Andersson, den Stockholmsbaserade producent som valt DataFork som artistnamn, finns det också en klar parallell mellan hans musik och just datavärlden.

-Jag brukar se på ordet data som information. Jag samlar in information från min omvärld och processerar den till något nytt. Det är så jag skapar musik, säger Jerker Andersson.

Den speciella insamlings- och processteknik som mynnar ut i DataForks musikalster har fram till nu varit mest känt genom rapparen Aeyshas debutalbum Jade fever från 2004.

-Jag träffade Aeysha genom gemensamma vänner och vi började arbeta tillsammans. Jag producerade alla utom fyra av låtarna på hennes debut.

-Redan under arbetet med henne kände jag att jag ville göra mer ren elektronisk musik och det tycker jag att jag har lyckats med på min platta. Jag hade ett behov av att arbeta mer självständigt och slutföra egna idéer, säger Jerker Andersson.

Arbetet med den dansorienterade, elektronikadränkta, popinspirerade och bitvis LCD Soundsystem-ljudande, debuten Hello to love, tog närmare fyra år att färdigställa. Från idé till färdig produkt. En stor del av skivan producerades, med hjälp av en laptop, på resande fot i bland annat Tyskland, Irland och Italien .

-Ibland var det rena inspirationsresor. Jag får helt enkelt inspiration av att resa. Förmodligen har det att göra med att jag samlar in ny information när jag ser alla nya ställen, säger Jerker Andersson.

Hello to love, som gästas av en drygt handfull artister, däribland gamla kumpanen Aeysha, släpps i dagarna. Singeln New hawks, med vokalisten John Braun, snurrar i etern redan nu. (TT Spektra)

NIKLAS STRÖMBERG

Mer läsning

Annons