Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Därför ska SVT göra Melodifestivalen"

/

Annons

SVT:s uppdrag är tydligt. Vi är public service. Därmed ska vi göra program som är en angelägenhet för hela svenska folket. SVT göra program både på bredden, längden och på tvären.

Inte för alla alltid och inte för alla samtidigt. Men i det myllrande utbudet så ska var och en finna något som engagerar.

Våra program ska också göras tillgängliga för tittarna när, var eller hur man väljer att ta del av dem, på webben, i mobilen eller kanske i podden.

SVT ska finns där publiken vill se våra program. Det är också en del av det uppdrag vi har. Jag kan konstatera att SVT fortfarande är hela svenska folkets val.

Men om SVT:s uppdrag vore smalare, där underhållning och sport till exempel, inte skulle ingå som en del av uppdraget riskerar vi att public service blir en angelägenhet för den del av befolkningen som redan är intresserad av kultur och samhällsdebatt, medan merparten av publiken aldrig kommer att besöka kanalerna, eller nyttja utbudet. Då har man skapat en tv för eliten.

SVT ska göra underhållning för att det påverkar värderingarna i samhället väl så mycket som nyhetsprogrammen eller Kobra.

Jag vågar till och med påstå att ett program som Melodifestivalen är en del av det svenska kulturarvet genom att varje år bidra med nyskriven populärmusik.

Melodifestivalens final ses av fyra miljoner tittare. Vad kan vara mer public service än det?

Våra program Så ska det låta, Allsång på Skansen med flera, lockar miljonpublik. Främst bland de äldre. Det är underhållning för alla.

Vem skulle till exempel göra underhållning för de äldre tittarna om inte SVT gör det?

Därför ska SVT också göra breda underhållningsprogram.

EVA HAMILTON

Vd Sveriges Television

SVAR DIREKT: SVT:s vd gör det lätt för sig. Eller så blandar hon ihop public service och SVT. "Vi är public service", skriver hon. Men programmen blir inte automatiskt public service för att de går i SVT. Lika litet som alla program som går i andra kanaler inte är public service.

Vissa program är lätta att motivera med public service-argumentet. Andra är svårare. Vissa program kräver ett starkt SVT för att ens bli av, andra klarar sig bra utan SVT. Och då kan och ska SVT välja. Just för att stärka public service.

Hamilton har helt rätt i att SVT måste stå som garant för exempelvis underhållning för äldre tittare. Men SVT måste ingalunda stå som garant för Melodifestivalen. Värdet av att Melodifestivalen går i just SVT är noll.

Här är det något annat Hamilton är ute efter: publiksiffror. Vi har public service just för att Hamilton ska slippa snegla mot dem.

Hamilton undrar vad som kan vara mer public service än Melodifestivalens final. Jag vet inte om jag någonsin har fått en enklare fråga att besvara.

Låt mig nöja mig med fem saker de tiotals miljoner kronorna kunde gått till som är mer public service-mässiga:

1. Förstärkta regionala nyhetsredaktioner.

2. Ett löpande samarbete med Dramaten och/eller Riksteatern om tv-sänd bra teater.

3. Ett dagligt seriöst intervjuprogram där aktuella personer djupintervjuas.

4. Fler internationella korrespondenter.

5. Ett kulturprogram som inte snuttifierar.

Inget av mina förslag borde ses som "elit-tv". Blir det "elit-tv" av kultur- och samhällsinslagen i SVT gör SVT ett dåligt jobb.

JENS RUNNBERG

Kulturredaktör

Mer läsning

Annons