Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammsuger länet på hemslöjd

/
  • Ulla Berglund Brasch ger sig ut i länet för att skaffa sig en uppdaterad bild av slöjden och hantverket i Dalarna.

I år firar hemslöjden 100 år. Något som bland annat uppmärksammas med en utställning på Dalarnas museum senare i vår.
Nästa vecka ger sig hemslöjdskonsulenterna ut på en slöjdrunda för att få en uppdaterad bild av vad som slöjdas i länet.

Annons

1912 bildades Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund. Uppgiften var, och är fortfarande, att verka som samarbetsorgan mellan hemslöjdsföreningarna i landet och sammanföra landets hemslöjdare och hemslöjdsvänner.

I Dalarna är kunskapen stor om traditionellt hantverk och utövarna är många.

– Fler än i de flesta andra län, det är min uppfattning, säger Ulla Berglund Brasch från Dalarnas Hemslöjdsförbund.

I höstas inledde hon och kollegan Fredrik Eriksson en inventering av slöjden och hantverket i länet. Förbundet bjöd in slöjdare att komma och visa upp sitt hantverk under två dagar, en i Mora kulturhus och en på Dalarnas museum i Falun.

– Det kom långt fler än vi vågat hoppas på. Och många nya ansikten som vi inte haft kontakt med tidigare, säger Ulla Berglund Brasch.

Nästa vecka fortsätter inventeringen, först i Ludvika på tisdag, 17 januari, dagen efter i Leksands kulturhus.

– Vi är intresserade av alla sorters slöjdarbeten. Vi vill få en bred bild och möta både nya hantverkare och deras arbeten. Men det är klart, visst vore det särskilt roligt att stöta på nya tekniker och nya material, säger Ulla som för register över slöjdare och deras specialiteter i länet.

Det mesta som tillverkas i länet bottnar i den svenska allmogekulturen och materialet är ofta naturmaterial.

– Men på senare år har vi sett mer av återbruk och även förgänglig slöjd har kommit tillbaka. Till exempel en krans av växter som man låter vissna ned och bli kompost. Det måste inte vara beständigt för att kallas slöjd.

Med sig på slöjdrundan har hemslöjdskonsulenterna Ulla Berglund Brasch och Fredrik Eriksson en fotograf från Dalarnas museum.

– Tanken är att vi ska kunna ha ett bildband som rullar under utställningen på Dalarnas museum där vi visar upp hantverk som vi stött på under vår inventering, säger Ulla.

Mer läsning

Annons