Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalkarl fårDN:s pris

/
  • Populär. Martin Fröst fick 40 procent av SMS- och internetrösterna när DN skulle utse sin förste kulturpristagare.

Annons

Fröst utsågs till pristagare av en jury med musikern Benny Andersson, kulturchef Maria Schottenius, teaterkritiker Leif Zern, sångerskan Nina Persson, författaren Monika Fagerholm och konstmuseichef Sune Nordgren.

I motiveringen heter det att Fröst får priset "för att han bemästrar klarinetten med ojämförlig virtuositet, djärvhet och magi. Som om den vore ett trollspö, en teatermask eller ett stycke gäckande natur. Han får musiken, från klassiker som Mozart och Weber till Stockhausen och Hillborg, att låta som om den kom från en främmande vildmark eller från mitt på stadens torg. Förvillande, förvånande, förhäxande. Som om musiken alltid blir sig själv först när den är i fullkomlig förvandling".

Martin Fröst betraktas som en av världens bästa klarinettister i den klassiska repertoaren. The Times skrev nyligen att inte förrän man hört Fröst spela har man egentligen hört klarinetten.

Ungefär en femtedel av sin musikaliska gärning ägnar Fröst åt oväntade samarbeten med koreografer, filmare, ljuskonstnärer och musiker verksamma i helt andra genrer.

Fröst leder Vinterfest också 2008. Några av artisterna han lyckats locka till Ovansiljan nästa år är stråkmusikerna Janine Jansen, Julian Rachlin, Maxim Rysanov och Torleif Thedéen, saxofonisten Magnus Lindgren och sångerskan Pers Anna Larsson.

Mer läsning

Annons