Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalhallastriden om Dellefors rasar vidare

Annons

Striden om konsertarenan Dalhalla i Rättvik rasar vidare.

I går försökte medlemmar i Föreningen Dalhallas vänner via en annons få till stånd ett extra föreningsmöte som ska reda ut vilka skäl som fanns till att Dalhallas grundare Margareta Dellefors avskedades den 5 juni i år.

- Men skälen har redan redovisats till Margareta Dellefors, säger Leif Svensson.

- En vecka före årets årsmöte hade jag på styrelsens uppdrag ett två timmar långt samtal med Margareta Dellefors där vi båda gemensamt konstaterade att hon inte följt det vi kommit överens om för hennes fortsatta arbete, säger han.

Enligt Leif Svensson hade styrelsen redan hösten 2002 uppfattningen att Margareta Dellefors bland annat aktivt arbetade för att arenans vd Håkan Ivarson skulle avgå och att hon på ett misskrediterande sätt diskuterade Dalhallas problem offentligt.

- Hon är en viktig person för Dalhalla, och kunde inte hålla på med det. Hon fick i fortsättningen prata med mig om sådana frågor.

Sex månader senare ansåg styrelsen att Margareta Dellefors inte följde det som överenskommits.

- Jag uppmanade henne att avgå.

Vid årsmötet en vecka senare krävde flera av föreningens medlemmar istället att vänföreningens styrelse skulle avgå.

Ytterligare en vecka senare beslutade styrelsen att avskeda Margareta Dellefors.

I går uppmanade en tidningsannons medlemmar i Dalhallas vänner att kräva ett medlemsmöte. Tio procent av medlemmarna måste höra av sig för att det ska komma till stånd. Något vänföreningens ordförande Lena Hjelm Wallén inte ser poängen med.

- Jag är öppen för att ha ett möte till hösten. Så det går faktiskt att prata med oss.

Enligt stadgarna är det styrelsen som bestämmer datumet för mötet och fastlägger dagordningen.

- Jag är inte beredd att medverka till ett möte under säsongen då all personal är upptagen med arbete. Men jag är öppen för att ha ett möte till hösten. När jag kallar till möte så vill jag rensa luften.

Bakgrunden till annonsen är att styrelsen vägrat lämna ut föreningens medlemsmatrikel med hänvisning till personuppgiftslagen.

Är det inte fånigt att inte lämna ut den? Enligt kritikerna är det lättare att få ut Frimurarnas medlemsmatrikel än vänföreningens.

- Frimurarnas medlemsmatrikel får du inte ut. Det är bara snack. Föreningens stadgar har inte tagit hänsyn till Personuppgiftslagen, något vi ska reda ut juridiskt till hösten.

Att avskedandet, som det hävdades i gårdagens artikel, strider mot lagen om anställningsskydd, stämmer inte, säger Leif Svensson.

Margareta Dellefors ville i går inte kommentera annonsen eller styrelsens beskrivning av hennes avskedande.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons