Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalhalla ser framåt

Annons

Konflikten mellan Dalhalla och grundaren Margareta Dellefors blev offentlig under 2003. Delvis handlade den om inriktningen - om hur programmen skulle se ut.

För att inte få stämpeln som för Robert Wells-konserter i långa rader men fientligt inställd till konstmusiken, valde ledningen att tvärt om satsa extra på operafestivalen 2004. Den innehöll från början fyra kompletta operauppsättningar och två konserter (en av dessa utgick senare).

2004 års förlust på drygt tre miljoner kronor motsvaras ganska exakt av kostnaden för de extra åtagandena; en operauppsättning i Dalhalla kostar 2,5-3 miljoner kronor.

De ökade kostnaderna kunde inte bäras av ökade intäkter från andra program under sommaren. Vädret var för dåligt.

Landshövding Ingrid Dahlberg ledde rekronstruktionsarbetet för Dalhalla, vars akuta fas är över. Nu ska fler ägare, offentliga och privata, se till att Dalhalla får ett större eget kapital. Hjelm-Wallén räknar med att bjuda in till ett extra föreningsmöte i höst där Dalhallas vänner får ta ställning till de nya partners som alla hoppas på.

Den uppslitande konflikten i Dalhalla må efter förlikningen vara över ur rättsligt hänseende. Men starka känslor ligger fortfarande under ytan. Förre ordföranden i produktionsbolaget, Leif Svensson, inskärpte från talarstolen att delar av 2004 års svaga resultat kunde hänföras bråket. Han menar att Dellefors förlamade styrelsearbetet på ett sätt som är "svårt att mäta i kronor och ören".

Hon var styrelseledamot i Dalhallas vänner under 2004 men nekades tillgång till handlingar som en följd av konflikten. Ändå fortsatte hon att gå till styrelsemöten. Med hänvisning till bristen på insyn nekade hon också att skriva på årsredovisningen. Därmed kunde inte heller revisorerna avge någon revisionsberättelse.

Under årsmötet i lördags, efter att hon fått en motivering till sitt agerande uppläst, beslutade hon sig dock för att skriva på.

Till svar fick hon en lättad och uppskattande applåd av stämman. Hon utsågs också till "den främsta hedersmedlemmen i Dalhallas vänner".

2003 såg det kärvt ut med försäljningen under försommaren, men det fina vädret ledde till att ytterligare 19 000 löste biljett. Förluståret 2004 var förhållandet det omvända. Det såg lovande ut, men bara 11 000 köpte biljet under sommaren.

I år har biljettförsäljningen gått så bra att även om Dalhalla bara säljer 11 000 biljetter i sommar går ekonomin ihop.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons