Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalhalla drog tillbaka slutbud

Annons

I början av året stod det klart att Margareta Dellefors inte längre driver linjen om att hon ska få jobbet som konstnärlig ledare för Dalhalla tillbaka.

- Nu handlar det om att få en vettig avlösning med schyssta ekonomiska villkor, sade advokat Toivo Öhman till tidningen i februari.

Förhandlingarna har dragit ut på tiden och slutat i oenighet.

I brevet där Dellefors sades upp lovade Dalhalla fortsätta betala 17 000 kronor i månaden till och med februari, vilket var helt i enlighet med det årliga avtal som rullade för Dellefors mars-februari. Dellefors sades upp i början av juni förra året, sedan någon smugit uppsägningen i hennes brevinkast och gått därifrån.

Dellefors hävdade i juli att uppsägningen för det första var ogiltig. I andra hand yrkade Dellefors på skadestånd motsvarande lön och semesterersättning för ytterligare ett års anställning.

Dalhalla har hävdat att Dellefors uppdrag, inte omfattas av lagen om anställningsskydd (Las). Dalhallas slutbud omfattade ytterligare 15 månadslöner. När Dellefors inte tackade ja till slutbudet drogs det tillbaka. Dellefors enda möjlighet att få någon ytterligare ersättning alls, är nu att gå till tingsrätten med en stämning.

- Vi har ingen juridisk skyldighet att gå henne till mötes, men ville lägga det här bakom oss, säger Leif Svensson som uppger att parterna i pengar står 100 000-tals kronor ifrån varandra.

Trots att Dalhalla omsätter 25 miljoner kronor anser Svensson att Dalhalla har "en bräcklig ekonomi".

- Vi har inga vinster att ta av. Tvärt om har vi fullt upp med att klara ekonomin. Alla pengar vi får över vill vi ska gå till operaverksamheten, säger Svensson.

Öhman säger att han varit i kontakt med Dellefors i stort sett varje dag under lång tid men att de måste talas vid igen om hur de ska gå vidare.

Advokat Åke Söderman, Dalhallas ombud och ledamot i Dalhalla produktion AB:s styrelse, har gott hopp om Dellefors stämmer bolaget.

- Vi har förhört oss hos några som har konstnärliga ledare i verksamheten om de anser att dessa omfattas av Las, men inte någon av dem har sagt att det är ett sådant uppdrag.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons