Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalateatern utlyser skrivartävling

Annons

Har du en berättelse som handlar om människor och livsöden i det mångkulturella Sverige? Berättelser som kan framföras på scenen. Sådana pjäser är bristvara på teatrarna.

Därför har Dalateatern tillsammans med fem andra teatrar startat projektet Nya pjäser-nya världar, som går ut på att samla in nya berättelser för scenen.

- Vi söker idéer på bred front bland författare, skådespelare, dansare, filmare och artister. Det finns också en politisk aspekt i att vi inte vänder oss till de traditionellt utbildade från exempelvis Dramatiska institutet, säger teaterchef Astrid Assefa.

Projektet har form av en tävling, där urvalet sker i två etapper. I juryn sitter en referensgrupp och representanter från de fem teatrarna (Dalateatern, Gottsunda Dans & Teater, Folkteatern i Göteborg, Helsingborgs stadsteater, Ung scen öst och Intercult). De tiotal manusidéer som först väljs får möjlighet att under en månad med lön arbeta i en workshop och utveckla materialet tillsammans med dramaturger. Därefter väljs tre, fyra verk ut som ska spelas på landets scener.

- Alla deltagare får chansen att jobba med proffs och kan skaffa sig ett kontaktnät, säger Dalateaterns dramaturg Charlott Neuhauser (charlott.neuhauser@dala-teatern.se), som tillsammans med skådespelaren Måns Clausen (mans.clausen@dalateatern.se) söker och samlar material från Dalarna.

Sista inlämningsdag för pjäsidéer, som inte behöver vara mer än utkast, är 30 januari.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons