Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalateatern måste spara

Annons

Regeringen beslutade den 21 december att "neutralisera" de ekonomiska följderna av tolkningen av skattelagarna. 55 miljoner kronor till länsteatrarna drogs tillbaka - ett belopp som enligt regeringen motsvarar vad teatrarna tjänade på regeringsrättens dom.

Men utöver det har regeringen i regleringsbrevet till Kulturrådet skrivit in planer på "framtida omfördelning" mellan landets teaterscener. För att en sådan ska bli möjlig inom den nuvarande ramen har det generella anslaget dragits ned med två procent.

Dalateatern, som hade budgeterat med en höjning av Kulturrådets anslag med två procent, tvingas nu planera för en sänkning med två procent. Mellanskillnaden är ungefär en kvarts miljon.

Organisationen Länsteatrarna i Sverige protesterar mot anslagssänkningen. "Våra budgetar är redan lagda och fastställda av våra respektive styrelser. I många fall är alla kontrakt för verksamhetsåret 2007 redan skrivna och möjligheten att spara in motsvarande belopp därmed uttömda", skriver man i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att få minska på Dalateaterns ambitionsnivå. Det är klart att det här på något sätt kommer att gå ut över verksamheten, säger Dalateaterns ekonomiansvarige, Ulf Tegelmark.

Mer läsning

Annons