Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalateatern fabulerar in hösten

Annons

Den första offentliga "föreställningen" av Skrönor ges på Stjärnsund den 8 september. Föreställningen inom citationstecken eftersom det inte handlar om teaterföreställningar i konventionell mening, utan om ett ganska löst strukturerat muntligt traderande där improvisation, interaktion och skådespelarnas förmåga att skrodera väl sätts på prov.

Ett sex skådespelare starkt turnésällskap från Dalateatern ska åka ut och berätta historier och skrönor ur levande livet. Inte bara från teaterscenen, utan också för barn i lågstadieskolor, för pensionärer på servicehus, för gamla och vuxna i bystugor och kulturhus, i slott och kojor.

- Vi är tre grupper. Cathrine (Gordon, red:s anm.) och jag är ute på skolor för barn mellan sex och nio år, berättar Susanne Hellström.

De båda kvinnliga skådisarna får sällskap i berättaryran av fyra manliga kolleger.

Patrik Pettersson och Joakim Lindblad ska berätta Skrönor för barn i åldrarna tio till tolv år, Yngve Sundén och Dag Hellström ska bjuda den åldersmässigt vittomspännande gruppen tonåringar, vuxna och pensionärer på verbala åkturer.

Dalateatern har anlitat Mats Rehnmann, till vardags verksam på Stallet i Stockholm och en av arrangörerna bakom Stockholms berättarfestival Fabula, till höstens första sceniska projekt.

Rehnman har agerat coach och lagledare för ensemblen som laddat upp med workshops på hemmaplan.

Några av skådespelarna kombinerade också semester med träningsläger i den muntliga traditionens urberättare Homeros och de olympiska spelens Grekland.

- Scenberättandet är mitt hjärtebarn. Det muntliga berättandet har varit borta, men fått en renässans sedan mitten av 80-talet. Att vara professionell berättare i dag är inte bara att förmedla en historia utan också att sprida kunskap om den här konstformen, säger Mats Rehnmann.

- Det finns ett starkt improvisationsmoment i allt muntligt berättande. Det är jätteroligt att se hur rejält Dalateatern hugger tag i det här köttstycket.

Catherine Gordon och Susanne Hellström har redan hunnit nafsa lite försiktigt på projektet inför levande publik.

- Vi har varit ute och provat på barn, och då går det inte att bestämma i förväg hur man ska göra för de lägger sig i hela tiden, rättar en när man säger fel och så där, konstaterar Catherine Gordon.

Det är också meningen. Skrönor är ett teaterexperiment.

En av avsikterna är att utforska hur berättelser förändras genom mötet mellan publik och skådespelare.

Skådespelare som annars är vana vid att kisa ut mot en svårdefinierbar massa får här också en sällsynt chans att kommunicera direkt med publiken, att se folk de spelar för i ögonen på nära håll.

- Ingen dag kommer att vara den andra lik, tror Joakim Lindblad.

De tre grupperna ger 15-20 föreställningar vardera, och publiken får tillfälle att se Dalateaterns sex skådespelare sätta hörntänderna i Skrönor - eller sanna berättelser ur livet på olika platser i länet under hela september månad.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons