Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalateatern den näst dyraste i hela landet

Annons

Landets 16 länsteaterinstitutioner fick enligt Kulturrådets ännu opublicerade statistik för 2003 360 miljoner kronor i stöd av skattebetalarna.

Deras stöd kan också jämföras med de nationella institutionerna. Av dem är Kungliga Operan överlägset dyrast med 1 643 kronor per såld biljett. Dramaten fick 657 kronor per biljett och Riksteatern, som bland annat turnerar med föreställningar i Dalarna, fick 610 kronor per biljett.

Mest pengar per biljett av läns-teatrarna fick Folkteatern Gävleborg med 1 605 kronor och därnäst kommer Dalateatern med 1 433 kronor. Ytterligare en läns-teater får över 1 000 kronor per biljett: Norrbottensteatern kostar 1 334 kronor per biljett.

Folkteatern Gävleborg är föremål för en intensiv debatt i sitt hemlän eftersom landstinget där bestämt sig för att sänka stödet med tre miljoner kronor. Det kommer i sin tur att leda till att Kulturrådet stöd också sänks.

I Gävleborg motiveras beslutet att sänka stödet till länsteatern med att Folkteatern inte uppfyller sitt uppdrag vad gäller samarbete med andra länsteatrar och lokala institutioner.

- Det är vår bedömning att det går att spara. Siffermässigt ser man ju att det går att göra läns- teater för andra summor pengar, säger landstingsrådet Lotta Lagnander (v) till Svenska Dagbladet.

Lagnander vill dra in miljonerna från Folkteatern för att förstärka landstingsbudgeten vad gäller vård. För detta har hon fått mycket stark kritik av dem som anser att det är orimligt att ställa kultur mot sjukvård.

- Man tycker inte om att jag gör de här jämförelserna, men min åsikt är att vi är i det läget att vi måste ställa verksamheterna mot varandra. Sedan säger de att "kulturen ska vi inte spara på, för det gör människor friskare". Men det gör hälso- och sjukvården också, säger Lagnander.

I Dalarna är det politiker på den andra delen av den politiska skalan som är länsteaterns tuffaste kritiker. Moderaterna vill dra in de drygt 12,8 miljoner kronor som Dalateatern beviljats av landstinget för 2004. Moderaterna är tämligen ensamma om den hållningen i landstingets kulturpolitik. Majoriteten och flera andra borgerliga partier vill att Dalarnas skattebetalare via landstingsskatten ska fortsätta stödja Dalateatern.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons