Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaspelen är sommarattraktioner i kris

Annons

Sommaren 2004 var inte den mest lämpliga för utomhusaktiviteter som sommarteater. Detta drabbade också de tre dalaspelen - Skinnarspelet i Malung, Ingmarsspelen i Nås och Himlaspelet i Leksand. Dalarna är ju ett landskap med många evenemang under sommaren och konkurrensen är knivskarp. Kalle Moraeus lär ha räknat till 300 evenemang från midsommar till mitten av augusti.

Våra spel tillhör numera traditionerna i Dalarna: Himlaspelet har funnits sedan 1941, Ingmarsspelen sedan 1959 och Skinnarspelet sedan 1967. Tradition är bra men kan också bli en belastning när andra, nya attraktioner dyker upp och tar intresset i anspråk. Hundratusentals besökare har sett vart och ett av de tre spelen men på senare år har publiktillströmningen minskat och de tre spelens framtid är osäker.

Detta - och vädret - har gett arrangörerna av de tre spelen tankeställare och de började därför 2003 samarbeta i projektet Dalaspelen med marknadsföring och utveckling av den bild som tre uppsättningar med Rune Lindström som gemensam författare i dramatiserad form ger av livet i Dalarna utifrån olika utgångspunkter.

Om dalaspelen ska överleva för framtiden krävs utveckling och sökande efter nya vägar att på nytt göra Skinnarspelet-Ingmarsspelen-Himlaspelet till angelägna besöksmål. Under hösten 2004 pågick en smärre debatt i dalapressen om de tre spelen där deras framtid sattes i fråga - även om det förekom berömmande ord till exempel om Ingmarsspelen och dess sceniska förnyelse - men alla tre spelen kommer att ges under 2005.

Som framgått i dalapressen finns klara problem för framtiden.

Ekonomin är svajig och det krävs rejäl tillströmning av publik under 2005 om det ska bli en fortsättning.

Himlaspelet får inte vara kvar i Sammilsgropen efter 2005 och har redan beslutat att det i vart fall inte blir några föreställningar under 2006.

2005 kan därför bli ett märkesår av det sorgliga slaget.

Sista Himlaspelsåret.

Förändringar har skett och kommer att ske. Samarbetet inom dalaspelen är en sådan. Resurserna är trots bidrag från bland andra EU, länsstyrelsen, sparbanksstiftelsen och kommunerna fortfarande begränsade men vi har kunnat bredda bilden av sommarteater i Dalarna och hoppas nu att något bidrag ska kunna komma även från vädergudarna under 2005.

Skinnarspelet ger fem föreställningar under midsommarveckan från och med tisdag 21 juni med ny regissör, Birgit Carlstén, och ny huvudrollsinnehavare, Meta Roos som Brus-Brita. Kommunen garanterar genomförandet trots problem med folkparken Orrskogen.

Himlaspelet ges med nio föreställningar 16 - 24 juli med nybesättningar som Salomos danserska och kung Salomo själv men för sista året i Sammilsdal, som i fortsättningen ska användas för andra evenemang främst inom popvärlden.

Ingmarsspelen i sin nya form med ny Hellgum och ny Gertrud ger åtta föreställningar, för första gången i en annan ända på sommaren än hittills, nämligen 31 juli - 7 augusti. Stabilare väder och mera stämningsskapande, mörkare kvällar ska ge resultat.

En rad evenemang med anknytning till bygden, spelens bakgrund och deras utveckling arrangeras varje dag under respektive spelveckor.

Dalaspelen vet att det är hård kamp om själarna. Samtidigt innebär den mångsidighet som bland annat de tre dalaspelen ger vårt landskap under sommaren en stark dragkraft på besökare från hela landet och från andra länder. Vi arbetar för att alla tre spelen ska kunna framföras även efter 2005 men vi behöver stöd i vårt förnyelsearbete från alla våra vänner och från media och bidragsgivare under en tid för att förstärka våra bilder hos publiken i Sommardalarna. Uppmärksamhet från sådana makter vill till om man ska behålla de speciella färgklickar som Skinnarspelet-Ingmarsspelen-Himlaspelet utgör på paletten när man målar Sommardalarna. Amatörinslag och ideellt arbete är en given del av våra produktioner, men professionalism hos författare, regissörer, skådespelare, musiker, teknik och tekniker är grundbultar om spelen ska utvecklas - och sådant kostar pengar, som i längden måste komma genom att vi når en tillräckligt stor publik - annars överlever inte spelen.

De tre dalaspelen vill satsa för framtid och förnyelse!

Mer läsning

Annons