Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalasinfoniettan har fått tillökning

Annons

Med Karin Switz har Musik i Dalarna fått en verklig dynamo som chef. Och hon borde väl också gå i spinn eftersom hon direkt fick sätta i gång med det som hennes företrädare drömt om och kämpat förgäves för - en utbyggnad av Dalasinfoniettan.

Switz anser att det är kombinationen av att landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson (s), är en "kulturentreprenör", "musikvän" och "musikkunnig"; att kulturstyrelsens ordförande Ann-Christine Östlund-Bäckehag (s), är "musikintresserad" och att länets nya landshövding, Ingrid Dahlberg, förstår kulturens betydelse och förutsättningar; att allt detta lett till att evighetsfrågan om utbyggnaden plötsligt kunde lösas.

- Ingrid Dahlberg levde med orkestern intensivt under fem dagar när den gjorde programmet Min musik med henne förra hösten, berättar Switz.

Dahlberg kände till Dalasinfoniettan och hade i Stockholm hört uppgifter om att kvaliteten var betänklig. Switz anser att det vid det tillfället var befogat att vara skeptisk.

- Det kan inte bli annat än darrigt med så liten stråksektion. Orkestern har levt högt på de fina blåsarna. Men jag gick i taket när jag hörde talas om att Ingrid Dahlberg hört hur snacket gick om Dalasinfoniettan. Därför skrev jag ett brev till henne där jag förklarade vilka behov orkestern har.

- Nu behöver vi inte vara som ett hockeylag som alltid tvingas värva in en "frilansfemma" i stråket. Kvaliteten ska stiga med den utbyggnad vi påbörjat, lovar Switz.

Tjänsten som konstnärlig ledare för orkestern är ännu obesatt. Det gäller också tjänsten som konsertmästare, men där har Dalasinfoniettan under ett år tillgång till en toppkraft i västerdalingen Tomas Gustafsson, tjänstledig från Hovkapellet där han spelat i 20 år.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons