Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas Versailles och andra paradis

Annons

böcker |

Utflykter i det gröna.

Guide till svenska trädgårdar och parker

Maria och Johan Kindblom

foto: Åke E:son Lindman

W&W

Mitt i barrskogen öppnar sig landskapet och ger plats för Dalarnas eget lilla Versailles: Gamla Staberg utanför Falun. Anläggningen är unik på våra breddgrader och därför bör man inte vara förvånad över att en nyutkommen guide till svenska trädgårdar och parker - Utflykter i det gröna - gör ett nedslag bland ruddammar och gubbäpplen.

I dag har trädgården, efter ett krävande restaureringsarbete, nästan helt återfått sin forna barockinspirerade glans från 1700-talets mitt.

Gamla Staberg är en av 59 svenska trädgårdar och parker som presenteras i boken. Också Hildasholm i Leksand ägnas väl värd uppmärksamhet.

Spännvidden är stor från den modernistiska Marabouparken i Sundbyberg och Bastedalens Kinapark till slottsparkerna i Skåne, men gemensamt för alla små och stora oaser är att de numera är öppna för allmänheten.

En trädgård speglar i allmänhet någonting; ett öde, en vilja, ett ideal, en inställning, en epok, en uppfattning.

Trädgården blir en reflexion av sin tid och kultur. Men i grunden finns paradismyten. Tanken om trädgården som ett paradis är en av mänsklighetens allra tidigaste föreställningar, skriver landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson i förordet.

Trädgårdssverige är inte riktigt upptäckt än, trots flera trädgårdsguider på senare år. Maria och Johan Kindblom, som tidigare skrivit reseböcker om klassiska hotell, pensionat och konditorier, har åstadkommit en överskådlig följeslagare för trädgårdssemestrare, illustrerad av en fotograf med känsla för arkitektoniska rum, Åke E:son Lindman.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons