Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas radiokarta ritas om

/
  • Catharina Grufman och de andra i DT:s radiogäng kommer att få ökad räckvidd.
  • Petra Bjernulf välkomnar ett nytt samarbete som stärker DT:s ställning på den kommersiella radiomarknaden i Dalarna.

I stället för två kanaltyper som konkurrerar med varandra får Dalarna fyra olika kommersiella radiostationer. Det tror DT:s vd Petra Bjernulf blir följden av ett nytt samarbete på radiomarknaden.

Annons

Än så länge finns två aktörer på den kommersiella radiomarknaden i Dalarna - SBS Radio sänder i kanalerna Mix Megapol och Rockklassiker. MTG sänder i kanalerna Riks FM och Bandit. MTG:s utsändningar är en följd av ett samarbete med NRJ, som äger dessa sändningstillstånd.

NRJ går i januari 2013 in i ett nytt samarbete och upplåter sina frekvenser till SBS Radio.

– Det har hänt mycket på det här området på senare år. Backar man till 2004 var MTG störst med kanske 70 procent av publiken. Sedan 2006 har SBS Radio gjort fyra stora strukturaffärer och nu är det de som nått upp till 70 procent, säger Bjernulf.

Hon antar att utbudet inom kommersiell radio kommer att förändras som en följd av det nya samarbetet. I exempelvis Gävle finns en kommersiell radiostation för dansbandsmusik.

– Bandit har samma målgrupp som Rockklassiker och Riks FM har samma målgrupp som Mix Megapol. Självklart kommer inte SBS Radio att köra konkurrerande format parallellt. SBS Radio får nu två frekvenser där de kan försöka nå nya målgrupper i stället. På andra håll finns exempelvis formatet Vinyl, säger hon.

För det redaktionella materialet vad gäller nyhetsutsändningar betyder det nya samarbetet att DT får två nya frekvenser och att räckvidden för DT:s radionyheter ökar kraftigt. För annonsmarknaden betyder samarbetet också en stärkt ställning för DT, eftersom DT och SBS Radio redan samarbetar på annonsmarknaden via Radio Daltid där DT äger 49 procent och SBS Radio 51 procent.

– Det här är radiokanaler som bygger på underhållning och nyheter. De har profilerade programledare och många lyssnare på morgonen. Men nu kan SBS Radio satsa på ökad bredd och kompletterande underhållningstyper för radiolyssnarna i Dalarna, tror Bjernulf.

Mix Megapol når i dag 103000 lyssnare mätt som så kallad veckoräckvidd. Riks FM når 83000, Rockklassiker 52000 och Bandit 50000.

Mer läsning

Annons