Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas nya talanger

/

Annons

Falun var fjärde anhalten av tolv på TV4:s turné genom landet i sökandet efter unga, duktiga artister. Och arrangörerna behövde inte bli besvikna. Tvärtom, Falun bjöd på det starkaste startfältet hittills.

- Det här är den absolut bästa castingen så här långt, trots att vi redan har varit i Stockholm där det ju förväntas vara hög klass, säger Emma Lewin Sundberg som är ansvarig för turnén.

Hon är övertygad om att Dalarnas tre bidrag kan gå riktigt långt.

- Även om de inte når slutfinalen så har de verkligen chansen att lyckas, säger hon.

Trots sin ungdom har alla tre redan visat framfötterna på olika scener i länet. 15-årige Pontus Simm från Falun har varit solist på Falukalaset och medverkat i flera musikaler i såväl Falun som Borlänge. I går sjöng han en på flera sätt svår låt, Mikas Grace Kelley, med över två oktavers intervall. Men det hindrade honom inte från att övertyga, särskilt sceniskt.

- Vi är helt lyriska. Mormor gick bakom en hylla och grinade, jublar Pontus morfar.

Pontus hade två klasskompisar från Britsarvsskolan som konkurrenter. Han får sällskap av en, Roshanak Hosseini, till den avgörande uttagstävlingen i Stockholm den 3 juni.

- Branschen är målet, att få vara med i den stora melodifestivalen, Idol, eller något annat, säger Roshanak som har varit med och lyckats bra på flera tävlingar tidigare.

- Jag tar sånglektioner varje vecka i Falun och åker till en sångpedagog i Stockholm varannan vecka, fortsätter hon.

Roshanak sjöng Chers If I could turn back time och visade att lektionerna fungerar. Hon strålar och är redan trygg i rollen som artist.

Elvaårige Erik Rapp från Leksand, körsångare med erfarenhet från Himlaspelet, var kanske mest överraskad av de tre.

- Jag hann inte öva så mycket eftersom jag fick höra om tävlingen för tre dagar sedan. Jag trodde aldrig att jag skulle gå vidare, säger han.

Han sjöng Sonja Aldéns För att du finns och juryn föll för hans röst.

Nu tävlar trion vidare om en av de åtta finalplatserna i den svenska finalen som avgörs i september. Vinnaren där representerar Sverige i den stora finalen i Rotterdam i början av december.

Mer läsning

Annons