Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas museum samlar berättelser

/

Dalarnas museum och Dalarnas Fornminnes och Hembygdsförbund har påbörjat en kampanj för att samla in berättelser från folk i länet. Under devisen "Skriv! Din plats i historien" efterlyser man vittnesmål och betraktelser från dalfolkets vardag.

Annons

Som många säkert känner till, har det funnits liknande skrivprojekt tidigare. Senast i somras kom resultatet av insamlade kvinnohistorier i boken "Kvinnornas skrivbyrå"; ett projekt som författaren Yvonne Gröning och forskaren Helena Kåks höll i. Margaretha Hedblom som är ledamot i museets och hembygdsförbundets styrelser, är en av initiativtagarna till nuvarande projekt och har hållit i flera skrivarverkstäder, bland annat i Malung. Flera av "eleverna" i dessa verkstäder har fortsatt sitt skrivande; det har blivit en bok om SM i Malung på 50-talet, och några har skrivit barnböcker.

Hedblom hävdar att det finns ett uppdämt behov att få skriva och berätta. Tillsammans med en grupp tjänstemän på museet togs därför initiativet till nuvarande upprop för att samla fler berättelser till museets arkiv.

Jag kan inte låta bli att undra lite över detta med det uppdämda behovet att berätta, i hemsidornas och bloggarnas tid. Själv har jag känslan av att det aldrig skrivits så mycket "vardagshistoria" som nu. Så varför dessa projekt?

– Jag tror att det behövs inte minst för att det finns många som inte använder datorn och internet på det sättet. Framför allt äldre, men också barn. Även om många skriver och läser bloggar finns ett värde i att det man skriver bevaras, och att man kan finna berättelser om sin hembygd på museet.

Barn som inte själva kan skriva har möjlighet att bidra med teckningar, kanske flankerade av en vuxen som skriver vad de handlar om. Fotografier och inspelningar kan vara andra sätt att berätta. Hedblom, som ansvarar för att få fart på projektet, kommer att kontakta skolor och radio för att nå ut så brett som möjligt.

– Det man lämnar in kan vara hur kort eller långt som helst! En bit ur livet – det kan handla om vad man äter till frukost. Det här är ju en sorts lokalhistorisk forskning också, och för den som skriver kan det vara ett sätt att bearbeta någon del av sitt liv.

Så, för alla dem som just i dagarna har gott om lediga stunder och nära till pennan, kanske skrivlusten faller på. Det skulle kunna ge en bild av hur vi lever våra jul- och nyårstraditioner i Dalarna anno 2011. Annars pågår insamlingen av berättelser till den 1 mars.

Mer läsning

Annons