Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna har fått tre nya Grammisvinnare

Annons

Dalarna hade chans till ett än mer ymnigt Grammisregn i måndags än vad som blev fallet. Både Peter Carlsson och Blå Grodorna samt Sagor & Swing, med Eric Malmberg från Insjön, var nominerade i den öppna kategorin.

Moneybrother hade chansen att knipa inte mindre än fem stycken och i folkmusikkategorin var, förutom vinnarna Frifot, Kalle Moraeus samt Anders Nygårds och Magnus Stinnerbom nominerade. Martin Fröst vann Årets klassiska solo.

Hjärnan bakom Moneybrother, Anders Wendin från Ludvika, vann en Grammis för Årets rockalbum solo. Han menar att trots att det gått inflation i svenska musikgalor så är en Grammis mycket betydelsefull.

- Det känns skitkul och är bra nu när vi ska släppa skivan utomlands - en Grammis vet alla i branschen vad det är, säger han.

I mars släpps hans skiva Blood Panic i Frankrike, Tyskland och Holland och på det följer med största sannolikhet en turnévända.

Även om det bara blev en av flera möjliga Grammisar i slutändan så deppar inte Anders Wendin för det.

- Man ska inte hålla på och klaga på det här året. Musikaliskt har det varit otroligt.

För närvarande håller Anders på att skriva nytt material.

- Jag har pysslat med det de senaste veckorna, det kan bli fint tror jag.

Frifot har spelat ihop sedan 1987 och har varit nominerade en gång tidigare. Sluring heter skivan som släpptes förra året.

- Nu blev det utdelning, säger en matt, men glad Per Gudmundson dagen efter den stora festen.

Förra året turnerade Frifot en hel del. Bland annat besökte de Japan för första gången. I höst ska de dit igen.

- Det verkar som om vår musik passar den publiken, säger Gudmundson.

Förutom Grammisen vann Frifot dessutom folkmusikklassen i de oberoende skivbolagens motsvarande pris Manifest förra veckan.

Moneybrother gick för den delen hem med ett Manifestpris han också, för bästa liveaartist.

Falubördige Martin Fröst vann en Grammis i klassen Årets klassiska solo för en skiva med två Mozartverk: klarinettkonserten och klarinettkvintetten.

Den förra spelade Fröst in tillsammans med Amsterdams sinfonietta, Hollands bästa kammarmusikorkester, och den senare tillsammans med de fyra kvinnliga musikerna i norska Vertavokvartetten.

Det var nära att inspelningen i Amsterdam inte blivit av. Inspelningslokalen hade blivit dubbelbokad och den nya lokal som ordnades fram innebar en merkostnad som Fröst inte hade täckning för.

I det läget trädde Bo Berggren, som är personlig vän med Martin Fröst, själv in och stödde inspelningen ekonomiskt så att arbetet kunde fortsätta.

- Mozarts klarinettkonsert är det verk jag spelar oftast när jag ger konserter. På onsdagskvällen spelar jag den i Köpenhamn och på fredag i Helsingfors, berättar Martin Fröst.

Han har två gånger tidigare varit nominerad till en Grammis utan att vinna: För tio år sedan för sin debutplatta French beauties and Swedish beasts samt 1998 för en skiva med konserter dedikerade till Benny Goodman.

Fröst smyger också gärna in jazz i sina extranummer.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons