Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna är en porlande bäck

Annons

I så fall kan det nog se ut som det konstverk på 3,5 x 3,5 meter som föreslås möta besökarna i nya entrén i Dalarnas museum nästa år:

En frisk bäck som kastar sig mellan mjukt mossinbäddade stenar, på väg från fjällnatur till vattenlederna längre ner i dalabygderna. Vatten som givit folk och djur dryck och svalka i århundraden, transporterat varor eller drivit hamrar och smedjor.

Det går att se en hel del symbolik i Falufotografen P Roland Johanssons vackra färgfoto av mossklyftan i Fulufjäll. Men framför allt förmedlar bilden ett lyckligt och nästan förandligat skönt möte med naturen.

Textilkonstnären Helena Hernmarck har gjort många monumentala bildvävar med utgångspunkt från fotografier. Många har vävts i Alice Lunds textilateljé i Borlänge och många hänger i offentliga rum i Kanada och USA.

Nu hoppas museiantikvarien Kerstin Anckert och museichef Jan Raihle få ihop pengar så att Helena Hernmarcks bildväv av Mossklyftan i Fulufjäll ska kunna förverkligas och pryda museets entré. En halv miljon behövs och nu startar en insamling där i första hand länets företag inbjuds att bli donatorer.

För att ge inspiration har museet arrangerat en liten utställning kring fotografiet i storformat och en provväv av Hernmarck i Appendixrummet.

- Det blir en upplevelse för mig att få se min bild i hennes version, säger P Roland Johansson, som är välkänd inte minst för sina vattenmotiv.

Han samarbetade med författaren Tomas Ljung i en bok om naturreservat och nationalparker i Dalarna.

Bilden från Mossklyftan togs i augusti 1997, alldeles före ett häftigt regnväder som spolade bort de unika mossarterna.

-Vi vill ha en bild som ger det ombyggda museet ett nytt anslag i entrén, säger Jan Raihle. Väven ska hänga där Einar Norelius målning nu sitter.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons