Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalakonst ska ge blindtarmen liv

Annons

Dalarna har saknat ett centralt beläget utställningsrum där konstpubliken kontinuerligt kan möta den konst som görs i dag i länet. Behovet har förstärkts av att antalet utställningsmöjligheter, både ute i länet och i länshuvudstaden, med åren blivit katastrofalt få.

Appendix-rummet är anspråkslöst, men har utnyttjats till och från alltsedan förre konstintendent Richard Sangwill på förslag av KRO Dalarna inrättade detta "rum för regional konst".

- Det här är en jättebra idé, tycker konstintendent Anne Seppänen, som framför sig ser en utställningsverksamhet med bredd, tack vare att KID:s medlemmar är verksamma inom många områden, både som konstnärer och konsthantverkare.

KID får ställa ut tio månader per år. En månad behåller museet rummet själv för att kunna ge extra utrymme åt Höstsalongen och i mars månad har Dalarnas Konstförening kvar sin tradition att invitera en ung konstnär (i år blir det Anders Johansson). KID-utställare första halvåret blir Dag Franzén, Lasse Östman, Svante Rydberg, Ragnhild Fredell och Gärd Ojon.

Förste utställaren Dag Franzén från Hjulbäck öppnade sin utställning på onsdagen.

Det finns stark naturkänsla i hans bilder, som också rent tekniskt har två dimensioner. Väggarnas vattenmotiv, "Mening", korresponderar med fotografiska ljusbilder, "Ursprung", monterade i små lådor under grafiken.

För Dag Franzén är vatten mer än för de flesta livets källa. Han har också fotograferat i Grövlan med undervattenskamera på jakt efter känslan av ursprunglighet.

- Under en jobbig ungdomsperiod var fisketurerna till Älvdalen en räddning, berättar han. När jag kom hem till den hårda machovärlden i industristaden Köping brukade jag sätta på Alfvéns Dalarapsodi och försöka hålla fast stämningen.

- I dag ser jag väl mer distanserat på den pubertala romantiken. Men samtidigt har jag förstått hur värdefullt det var att kunna hålla kvar känsligheten under de där åren utan att brytas sönder av de yttre kraven.

Som bildkonstnär har Franzén om och om igen sökt nya uttryck för den livskänsla och det kamratskap han upplevt som fiskare. Här har han experimenterat med blästertryck, aluminiumstick och måleri med inslag av collage.


Faktaruta:fakta | Konst i Dalarna

Konst i Dalarna (KID) är en ideell konstnärsförening med uppgift att verka för stöd åt bild- och formkonsten i länet. Ett 70-tal yrkesmässigt aktiva konstnärer och konsthantverkar erbjuder tjänster i form av utställningar och andra typer av konstnärliga projekt, konsult- och kommissarieuppdrag med mera. Förutom textinformation finns ett bildgalleri med ca 300 bilder av 60 konstnärer på www.kid.w.se.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons