Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalahästens historia blev film

/
  • Dalahästen var representerad under världsutställningen i Shanghai 2010.  Foto: Anders Hanser
  • Anders Hanser ligger bakom filmen Staffans fålar.  Foto: Anders Hanser
  • Staffan Haegermark har över drygt 500 trähästar i sin samling.
  • Det var en misslyckad sprängning vid bergtäkten vid Fågelmyran som låg bakom gårdagens kraftiga smäll som hördes över Ornäs/Aspebodaområdet.  Foto: Janne Eriksson

Annons

Hur definierar man en dalahäst? Samlaren Staffan Haegermark anser att den ska ha blommor, blad och kurbits. Så som den sett ut sedan 1800-talet då Sticko Erik Hansson införde den speciella måleritekniken.

Det finns visserligen målade hästar av trä sedan längre tillbaka. Den äldsta som hittats kommer från Malung och har daterats till 1500-talet. Den låg tillsammans med en trollstav i en kista. Hästarna förmodades ha kopplingar till Blåkulla på den tiden.

Staffan Haegermark har över 500 hästar i sin samling. Han har varit med och gjort filmen Staffans fålar tillsammans med producenten Anders Hanser, som bland annat varit Abbas officiella fotograf. På 58 minuter benar de upp den något snåriga historien om dalahästen.

Serietillverkningen kom i gång mot slutet av 1800-talet, i byar som exempelvis Risa och Bergkarlås. Hästarna snidades fortfarande med yxa och kniv, vilket gjorde att de kunde se tämligen olika ut. Produktionen tog sin fart i och med bandsågens intåg. Dalahästar levererades bland annat till NK i Stockholm.

Det internationella genombrottet kom 1939 då en nästan tre meter hög häst togs med till världsutställningen i New York. Plötsligt var Dalahästen en svensk nationalsymbol.

Det som en gång var en leksak är i dag snarare en inredningsdetalj. Fortfarande är det den rödmålade varianten som dominerar.

Staffans fålar kommer att visas i Tällberg, Orsa och Mora under mitten av april. Den kommer också att gå upp på Anders Hansers privata biograf i Stockholm.

- Sedan får vi se vad som händer, säger han.

Intresset kan förmodligen bli betydligt större än så.

Staffan Haegermark gör ett häfte om dalahästen till filmvisningen.

- Tanken är att det skulle varit en bok klar, men jag arbetar fortfarande på den, berättar han.

Staffan Haegermark är chef för ett dataföretag i Stockholm. Han stora intresse för dalahästar började 2003 då han höll på att hämta sig från utmattningsdepression. Nu får han närmast anses vara en av de ledande experterna på dalahästar.

Anders Hanser har en lång karriär som bland annat fotograf och gör både filmer, bildspel och radioprogram. Han har både dokumenterat världsartister och gjort filmer om Anders Zorn och Carl Larsson. Anders Hanser har kopplingar till norra Dalarna och säger sig vara länken mellan Benny Andersson och Orsa spelmän.

Mer läsning

Annons