Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalagrafik på turné

Annons

Vandrar. Grafik av bland andra Ragnhild Fredell ska ut på vandring.

Falu konstgrafiska verkstad presenterar sin verksamhet i alla Faluns vänorter kommande månader. Det sker genom en grupputställning där åtta av verkstadens grafiker deltar.

Första anhalt är vänorten i Finland, Hamina, där det blir vernissage den 22 juli. Sedan följer utställningar i polska staden Grudziadz, tyska Güthersloh, norska Røros och danska Vordingborg. De åtta deltagarna är valda för att de står för ett varierat förhållningssätt till grafiken som uttrycksmedel.

- Grafikerna arbetar med allt från träsnitt och etsning till fotopolymer och datautskrift, säger Konstgrafiska verkstadens föreståndare Modhir Ahmed.

Grafikverkstaden i Falun, som etablerades på Blindgatan 1973, är en av landets äldsta och därtill, i och med tillbyggnad och ny utrustning, en av de modernaste. Något som stolt omnämnes i den lilla behändiga katalogen, som kommunen haft råd att göra tack vare att Modhir Ahmed helt och hållet själv tillverkat den med grafisk teknik.

- Vänortsutbytet måste utvidgas så att det kommer även en bred allmänhet till del, och då är konstutställningar bra satsningar, tycker Anders Lundgren, som har funktionen som Faluns omvärldschef. Nu funderar han och Modhir Ahmed på under vilka former konstnärer i vänorterna ska kunna göra återbesök. Ingen av vänorterna har tillgång till kommunala konstgrafiska verkstäder.

Följande dalakonstnärer deltar i vandringsutställningen: Margareta Hagegård, Björg Bendiksen Román, Lars Östling, Gunilla Lundstedt, Modhir Ahmed, Lars Wikström, Ragnhild Fredell och Staffan Svensson.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons