Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalafilmare jobbar med Odjuret

/
  • Bengt Erlandsson och Cecilia Bergqvist ger en musikalisk teatershow om att finna den rätta under Konnsjöhelgen.

Annons

Daniel Alfredsson regisserar och Ola Rapace spelar huvudrollen när Roslund och Hellströms genombrottsdeckare Odjuret blir film i höst. Inspelningarna som kommer att ske i Stockholmsområdet drar igång i dagarna. För manus står Ulfshyttebördiga Björn Paqualin tillsammans med Johannes Pinter och filmar gör Ludvikasonen Ari Willey. Björn Paqualin som bland annat skrivit manus till svt:s ungdomserie Habib tidigare berättar att han kom in sent i arbetet med Odjuret.

- Det har varit en dragkamp om den här boken mellan film- och tv-bolag. Till slut fick svt rättigheterna men det var ett par år sedan och sedan dess har ett antal författare varit inblandade. Manuset ser helt annorlunda ut idag än vad det gjorde från första början.

Odjuret som inte är en traditionell deckare i den bemärkelsen att en polis har huvudrollen är en historia om hämnd. Björn Paqualin berättar att den stora utmaningen har varit att göra bra dramaturgi av en berättelse där huvudpersonen sitter i häktet halva filmen.

- Huvudpersonen är en pappa som hämnas sin dotter genom att ta död på hennes mördare. Han försvinner ju i princip in i halva historien. Det funkade bra i boken men blir väldigt odramatiskt på film. Vi fick jobba med parallella historier för att få till det. Det är ingen bok man filmar rakt av.

Ari Willeys har tidigare jobbat med filmer som Ett öga rött och Nina Frisk. Han säger att utmaningen med Odjuret, ur en filmares perspektiv, blir att hitta en visuell motvikt till den annars så mörka historien.

- För mig handlar det om att hitta en visuell stil som gör att man orkar se hela filmen, trots att den är så tung. Man måste hitta en balans. Det får inte bli för mörkt visuellt också. Man funderar mycket på referenser, på färger och på ljus, säger Ari.

Han berättar att det är första gången han arbetar med Daniel Alfredsson.

- Det känns jättebra så klart. Han är en mycket etablerad regissör som har gjort bra grejer. Vi har hållit på ett tag nu med den här filmen. Han är ju definitivt den mest etablerade jag har jobbat med. Jag har jobbat med många i min generation tidigare.

Odjuret ska bli tv-film som sänds i SVT vintern 2011/2012.

Mer läsning

Annons