Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaband på Storsjöyran

Annons

Det är lite avslagen förfeststämning i Östersund på torsdagkvällen. Det är bara halva festivalområdet som är öppet, ingen livemusik från den största scenen på Stora torget, och svinkallt i luften. De första festivalbesökarna lommar av och an längs krogstråket vid Storsjöns strand.

Hawaii Mud Bombers som har fyra album och en samlingsplatta i ryggen spelar märkligt nog på Yrans lilla demoscen.

Vad gör ni här på demoscenen?

- Äsch, vi är ju ett litet skitband som inte är kända alls utanför Dalarna. Så det är inte så konstigt, det är ju ingen som vet vilka vi är, säger Petter Godske.

Det är ett reptilsnabbt inhopp Hawaii Mud Bombers gör på Yran. Upp i bil på torsdag eftermiddag, gig klockan elva på kvällen, hem i bil på natten. Ingen tid att partaja eller kolla in andra band.

Det finns en strategisk tanke bakom att swoscha upp till Yran i Östersund bara för att spela en halvtimme på demoscenen.

- Vi ser till att få så många spelningar i ryggen vi kan inför Japan.

Hawaii Mud Bombers senaste album Mondo Primo har sålt hyggligt i Japan. Dessutom har Steven van Zandt från Sopranos och Bruce Springsteens E-street band utnämnt Falugänget till sitt favoritband. Little Steven placerar lilla Hawaii Mud Bombers vid sidan av mer välbekanta svenska akter som The Hives och Sahara Hotnights.

- Vi gjorde fem spelningar i maj och vi tänkte vi skulle göra totalt tio innan vi åker, berättar Godske.

- Två veckor blir det där (i Japan). Jag tror det är nio eller tio spelningar.

Hawaii Mud Bombers spelning på demoscenen går finfint och Petter Godske passar på att kasta kärvänliga giftpilar från scenen mot tidningens utsände.

- Göran Pettersson på Falu Kuriren brukar alltid säga att när vi spelar covers så slaktar vi dem.

Den här låten, den är skriven av A-teens, säger Godske.

- Men nu ser han inte, jag tror han gått redan, säger gitarristen Hans Jörnlind.

Jörnlind tror fel. Och om Hawaii Mud Bombers slaktar covers på sina skivor så fungerar de betydligt bättre live. De fyrar av Beach Boys Little Honda och Johanna Beach från Mondo Primo-skivan, och Petter Godske skryter lite om att låten placerat sig före The Hives på en Little Stevens radiotopplista.

Han kan gott skryta lite. Hawaii Mud Bombers sätter ett leende på läpparna på alla som ser dem spela.

Fyra av killarna i Astral Doors hänger i hotellbaren sent på fredag eftermiddag. Borlängebandet ska spela på Yrans Zig Zag-scen på lördagkvällen.

Hur hamnade ni här på Yran?

- Det var helt enkelt de som ringde och frågade oss om vi ville komma. Så det fick vi väl ordna till.

Astral Doors hade egentligen inte tänkt göra några spelningar den här sommaren. Organisten Joakim Roberg har nyss blivit pappa. Förlossningen var jobbig med komplikationer, och det är inte säkert att han hinner komma upp för att vara med på spelningen i Östersund.

Astral Doors släppte sitt andra album Evil is Forever i vintras och turnerade i Europa tillsammans med Gravedigger i våras.

- Vi gjorde nio gig i Tyskland.

Diggade de er i Tyskland?

- Ja, så in i helvete. Nya skivan har sålt mycket mer än den förra i Tyskland, säger sångaren Patrik Johansson.

- Vi sålde mycket mer skivor i merchandiseståndet än vad Gravedigger gjorde, konstaterar gitarristen Martin Haglund.

I september släpper Astral Doors en ny EP, med en ny låt och en tidigare outgiven låt som egentligen skulle varit med på senaste albumet. Sydamerika, Tyskland och Japan är de områden där Astral Doors kraftigt 80-talsinfluerade hårdrock fungerar bäst kommersiellt.

Ska ni åka till Japan och spela?

- Ja, ja, vi vill ju inget hellre, men det är svårt att få komma in där, säger Patrik Johansson.

- Det är nästa punkt på önskelistan, säger Martin Haglund.

Till hösten kommer dock Astral Doors att ligga lågt med spelningarna. Bandet ska i stället skriva nya låtar till nästa skiva.

De stora utländska namnen som spelar på Yran på fredagen är Solomon Burke och Dizze Rascal. Men Sahara Hotnights och The Hellacopters är också på plats i Östersund, och hela sommarturnépaketet med Darin, Lena Philipsson och Magnus Uggla. I kväll spelar The Ark, Soundtrack of our Lives, Lars Winnerbäck och Turbonegro.

Men här finns ett dalaband till att avnjuta. Unga Faluhårdrockarna i Mozkovitch är i Östersund för att hämta priset de vann i årets Musik Direkt. En spelning på Yrans demoscen.

Mer om det i måndagens tidning.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons