Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaarkitektur har chans att få Träpriset 2004

Annons

Två byggnader i Dalarna hör till de utvalda kandidater som får vara med och tävla om Träpriset 2004. Träprisjuryn, som ska välja ut vackraste representanten för god trähusarkitektur, har vaskat fram tio kandidater av 151 anmälda bidrag.

Bland dem finns två informationsbyggnader i Dalarna. Den ena är Naturum i Fulufjällets nationalpark, ritad av Gunilla Hagberg vid White Arkitekter AB i Uppsala - en byggnad som fint tar vara på kontakten med den storslagna naturen runt omkring genom sin anslående glasade vägg. Den andra är informationsbyggnaden i Ornäsloftet, ritad av Jacob Hidemark och Martin Stintzing. Det blev ett visst rabalder när den senare byggnaden kom upp, eftersom den står för vår tids formspråk och en del ansåg att den kontrasterade för mycket mot Ornässtugans ålderdomliga byggnadsstil. Men nu har den stilrena arkitekturen fått upprättelse.

Den 23 april ska juryn dela ut Träpriset. Det delas ut vart fjärde år och de utvalda byggnaderna representerar olika storlekar, användningar och karaktär.

Intresset för arkitektur i trä har växt på senare tid. Numera är man, tack vare utvecklad teknik, inte heller främmande för att rita större flerfamiljshus i trä.

Bland övriga tävlande kandidater märks studentbostäder i Kista och ateljéer vid Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Juryn består av arkitekterna Love Arbén, Peter Erséus och Natasha Racki samt civilingenjör Jan Lagerström.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons