Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahlberg tror på Dalarna

Annons

Ute från Siljans vågor anlände Dahlberg med ångbåten Engelbrekt, tillsammans med övriga honoratiores och till toner från John Erik Eggens horn.

Invigningen inramades av Nedansiljans brassensemble och folkmusikgruppen Irmelin.

Dahlberg återgav i sitt tal en ordväxling på en alport, mellan hennes dotter och några skidsurfare från Falun. Ungefär så här föll orden:

- Vi kommer från Dalarna.

- Jaha, min mamma ska bli landshövding i Dalarna.

- Vad gör hon nu?

- Hon är chef på Dramaten. Hon heter Ingrid Dahlberg.

- Aldrig hört talas om. Är det hon som tjafsar med den där skådisen; Torsten Flink?

- Ja, just hon.

- Kommer hon från Dalarna?

- Nej.

- Vad ska hon där och göra då?

Ingrid Dahlberg menar att det är genom att se på världen med barn och ungdomars ögon som man verkligen kan förstå att hela världen nu öppnat sig; kommunikation och information är tillgängliga.

Förhoppningsvis är de flesta i länet mer vidsynta än de aktuella skidsurfarna. Dahlberg hoppas slippa frågan var hon kommer ifrån. Och hennes småländska accent tystar nog de tveksamma.

Hon stimuleras av att bli verksam i ett län med starka berättelser och säger att hon är nöjd med sin insats som producent för filmen Jerusalem, som bygger på Selma Lagerlöfs romaner.

Likt Bernstein skiljer Dahlberg inte på fin- och populärkultur. Men hon citerade Karlfeldt och Tranströmer för att beskriva musikens roll och möjligheter.

Dahlberg är hoppfull vad gäller kultur i samhället. Hon konstaterar att kulturvaneundersökningen visar att betydligt fler går på kulturevenemang än på allsvensk fotboll.

- I Dalarna är till och med tjuvarna kulturintresserade, påstod hon, och läste upp en notis om ett villainbrott i Hosjöstrand, vid vilket stals sprit, vin och åtta böcker.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons