Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för gåvoavdrag - även för kultur

/
  • Lennart Sacrédeus arbetar för en rätt till skatteavdrag för gåvor till exempelvis kultur, kyrkor och idrott

Annons

Jag tillhör nämligen de som med närmast tjatighet i skatteutskottet och på finansdepartementet aktualiserat införande av ett gåvoavdrag för privatpersoner, vilket finns i de flesta europeiska länder. Under mandatperioden har också turerna i denna fråga bjudit på en del originella inslag.

Alliansregeringen enades om det kristdemokratiska förslaget att utreda frågan och be utredaren, generaldirektören Hases Per Sjöblom, att lägga ett förslag till modell - oavsett ifall hans utredning kom fram till att ett gåvoavdrag vore bra eller dåligt. Sjöblom avrådde - men presenterade ändå, pliktmässigt, en svensk modell, efter norsk förebild.

Frågan om gåvoavdrag har lagom till valet fått en rejäl skjuts framåt - genom att vi allianspartier i vårt gemensamma valmanifest enats om att det, trots allt, ska införas nästa mandatperiod, förutsatt fortsatt ekonomisk stabilitet.

Den modell som Alliansen tittar på handlar om en skattereduktion på gåvor till främst hjälpverksamhet på upp till 6000 kr per år och med minst 200 kr i gåva åt gången.

Skatteavdraget skulle kunna bli 25 procent, d v s maximalt 1500 kr maximalt. Skatteverket beslutar efter ansökan vilka som kan vara godkända gåvomottagare. För riket som helhet skulle den idella sektorn kunna få en gåvoförstärkning av medborgarna med hela 800 miljoner per år.

Ett gåvoavdrag borde i mina ögon dock ha ett vidare anslag än främst hjälpverksamhet - och syfta till att stärka det civila samhället i stort och föreningslivet brett, inklusive kulturen, idrottsrörelsen, kyrkorna och det övriga ideella samhället. Nya turer lär stunda.

LENNART SACRÉDEUS (KD)

Riksdagsledamot

Ledamot av skatteutskottet

Mer läsning

Annons