Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för fler avgångshot!

/

Annons

Bara de senaste åren har investeringsbeslut omfattande ungefär 100 miljoner tagits för Lugnetanläggningen i Falun. Betalat har skattebetalarna i kommunen, i Europeiska unionen och privata entreprenörer gjort.

Investeringarna i sport- och fritidsaktiviteter på Lugnet räcker ingalunda med detta. Ytterligare uppskattningsvis 150 miljoner måste fram, särskilt om det olyckliga händer att skid-VM förläggs till Falun. Slipper vi skid-VM räcker det nog med blott ungefär 125 miljoner de kommande åren.

Men då ska man komma ihåg att kommunalrådet Mikael Rosén (m) konstaterar att vare sig fotbollen (i den så kallade multiarenan) eller ishockeyn (i en ishall som bedöms vara "i stort renoveringsbehov") finns med i kalkylerna.

För Rosén förskräcker måhända erfarenheterna av tidigare satsningar. När Falu Kuriren Arena byggdes var det med föreställningen att den skulle fyllas av många stora evenemang och att dessa skulle bidra till ekonomin.

- Men särskilt många stora evenemang har det inte blivit. Jag är orolig för samma utveckling här, sade Rosén häromdagen.

Men så njugga kan vi skattebetalare och det privata näringslivet väl inte vara mot de fina idrotterna fotboll och ishockey? Lägg på 50 miljoner och ta med dem också! En dryg kvarts miljard på några år - det är väl inga problem?

Sportsatsningar äger rum inom ramen för en särskild retorik. Till inslagen hör att intressenterna förklarar att satsningarna egentligen är lönsamma för skattebetalarna och att det måste satsas här - annars satsas någon annanstans och all utveckling, alla skatteintäkter och all framtidstro hamnar där.

Det förekommer också märkliga invändningar och hot från dem som driver projekten. Jan Fällman, ordförande i Falu BS, är kritisk till att kommunen har fräckheten att begära in fler kalkyler. För sin del är han beredd att sluta när nu kommunen tycks konstra inför utsikten att få gå i borgen för 80 miljoner kronor:

- Just nu känns det bara som vi ska bevisa sak efter sak med nya kalkyler. Är det så att vi personer som finns med i arenaprojektet inte har politikernas förtroende så är jag och andra beredda att hoppa av, dundrade Fällman.

Han har kanske rätt. Kalkyler som går ihop behövs kanske inte? "Förtroende" räcker. Fällman har dessutom understrukit att det bandyn "omöjligt" kan överleva utan 100-miljonerssatsningen. För 100 miljoner har däremot bandyn "en chans". Fällman säger också att han "vet" att det finns sponsorer. Varsågod - skriv på borgen nu!

Så här går snacket. Lock och pock. Hot och löften.

Fundera ett svindlande ögonblick på om kultursektorn skulle företrädas av lika röststarka och drivna kravmaskiner!

Nu måste Kulturfyren bli av annars avgår länsteaterchef Astrid Assefa, länsmusikchef Karin Switz och landsantikvarie Jan Raihle unisont! Egentligen är det rena vinsten att bygga Kulturfyren! Annars byggs den bara i Gävle eller (hemska tanke) i Borlänge!

Kulturföreträdarna "vet" att pengar kommer att flyta in senare! Dessutom är det ju jättebilligt - investeringskostnaden stannar ju vid bara en kvarts miljard! Dela upp kostnaden på några år! Fler går på kulturevenemang än vad som går på sport!

Nä. Så skulle inte kulturföreträdarna argumentera. Det skulle inte verka seriöst. Fram för mer oseriösa kulturföreträdare! Då kanske det skulle hända någonting med Kulturfyren.

Mer läsning

Annons